Devynios investavimo pamokos iš Charlie Munger

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2024-01-06 03:31 Komentarai: (0)
Investicijų pasaulis prarado vieną iš savo legendų – eidamas 99-uosius metus praėjusių metų lapkričio pabaigoje mirė Charlie Munger, Berkshire Hathaway viceprezidentas ir Warreno Buffetto dešinioji ranka. Jo nepaprasta investavimo ir gyvenimo išmintis paliko ilgalaikį pėdsaką, įkvėpdama investuotojų kartas.


Štai devynios svarbiausios investavimo pamokos ir išminties žodžiai, kurie liks su mumis amžinai:


Mokymasis visą gyvenimą

Charlie Munger pabrėžė, kad raktas į ilgalaikę sėkmę yra nuolatinis mokymasis. Investuotojas savo įgūdžius ir žinias turėtų tobulinti visą gyvenimą, prisitaikydamas prie besikeičiančio pasaulio.


Optimizmas sunkumų akivaizdoje

„Jei galiu būti optimistas, kai jau beveik miręs, likusieji tikrai gali susidoroti su maža infliacija“. Munger pabrėžė teigiamą požiūrį net ir sunkiais laikais.


EBITDA ir buliai

Charlie Munger pabrėžė atsargumą dėl EBITDA sąvokos, siūlydamas ją pakeisti terminu „buliai“. Jo skeptiškas požiūris į kai kuriuos finansinius terminus rodė, kad reikia kritinio mąstymo požiūrio.


Atsparumas rinkos nuosmukiams

„Jei negalite ramiai reaguoti į rinkos kainų kritimą 50 procentų du ar tris kartus per šimtmetį, nesate tinkamas būti eiliniu akcininku ir nusipelnėte vidutinio rezultato, kurį gausite“.


Paprasta sėkmės formulė

Munger sėkmę apibendrino paprastai: „Išleiskite mažiau nei uždirbate. Investuokite protingai, venkite toksiškų žmonių ir veiklos bei mokykitės visą gyvenimą. Atlikite daug atidėto pasitenkinimo”.


Ilgalaikės sėkmės architektūra

Warren Buffett priminė, kad svarbiausias Charlie Munger pasiekimas buvo sukurti dabartinio Berkshire Hathaway planą. Munger rekomendavo: „Pamirškite, ką žinote apie sąžiningų įmonių pirkimą puikiomis kainomis; vietoj to pirkite puikias įmones sąžiningomis kainomis”.


Padėti kitiems mokytis

„Geriausias dalykas, kurį gali padaryti žmogus, yra padėti kitam žmogui išmokti daugiau”. Charlie Munger pabrėžė dalijimosi žiniomis ir paramos kitiems mokymosi procese vertę.


Pasaulio varomoji jėga

„Pasaulis nėra varomas godumo. Jį kursto pavydas“. Munger suprato, kad ne godumas, o pavydas yra pasaulio varomoji jėga ir gali nuvaryti žmones į beprotybę.


Senatvė kaip gerai praleisto gyvenimo vaisius

„Geriausi senatvės šarvai yra gerai praleistas gyvenimas prieš tai“. Charlie Munger pabrėžė, kad sėkmingos senatvės raktas yra vertingas gyvenimas.


Pasaulis prarado puikų mąstytoją ir investuotoją, bet jo išmintis liks su mumis kaip neišdildomas palikimas ateities investuotojų kartoms.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų