Pasitikėjimas savimi prekyboje

» Straipsniai » Investavimo pagrindai
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-06 01:35 Komentarai: (0)
Pelninga prekyba yra lengva, paprasta ir nereikalaujanti daug streso. Tačiau dauguma prekiautojų patiria visai ką kitą ir nuolat būna reakcinėje būsenoje, kai emociškai bando priverstinai vykdyti pelningą prekybą.

Žinoma, tai sukelia psichinį išsekimą ir didelį nusivylimą, kai prekyba neturėtų būti tokia. 


Prekiavimas užtikrintai – imkite prekybą į savo rankas

Prekiautojai dažnai sako, kad jiems trūksta pasitikėjimo ir tiesiog nežino, kaip prieiti prie rinkų, nes kad ir kaip jie stengtųsi, rezultatai nėra patenkinami. Pagrindinė frazė čia yra „labai pasistengti“. Mėgėjai nepraleidžia mažiau laiko prie savo grafikų nei profesionalai. Jie dažnai praleidžia (skaitykite: švaisto) dar daugiau neproduktyvaus laiko prieš ekranus.

Naujokai visada stengiasi, kad jų sandoriai būtų pelningi, ir tiki, kad kuo daugiau jie daro, tuo didesnės jų galimybės. Tada jie sugalvoja pasiteisinimų pradėti sandorius per anksti, atsitiktinai veikia į abi puses, keičia rodiklius, bando pergudrauti rinkas ir pereina prie trumpesnių laiko tarpų, kad susidarytų geresnį vaizdą, bent taip jie mano. 

Tai tikrai varginantis požiūris, nes tokie prekiautojai bando kontroliuoti vienintelį dalyką, kurio prekiautojas negali kontroliuoti - kainą! Jūs visiškai negalite kontroliuoti, kokia yra kaina, kur ji juda ir kaip greitai ji juda. 
Toks mėgėjiškas požiūris yra tarsi plaukikas, kuris lenktynių metu nuolat žiūri į kairę ir į dešinę, tampa apsėstas priešininkų ir praranda svarbias sekundes, nes yra išsiblaškęs. Tuo pačiu, kad ir kiek plaukikas susikoncentruotų į varžovus, jie dėl to greičio nesumažina.
 
Varžybų metu plaukikas turi sutelkti dėmesį į tai, ką jis visiškai kontroliuoja: savo techniką ir tempą. Tai yra vieninteliai dalykai, kurie šiuo metu gali tikrai teigiamai paveikti lenktynių baigtį.

Prekybos kontekste, pradėdami sandorį, turėtumėte sutelkti dėmesį į tai, ką galite kontroliuoti: įėjimus, pavedimų pateikimą, taisyklių laikymąsi ir savęs kontrolę. Viskas, kas yra toliau, yra tik triukšmas ir nereikšmingi dalykai.

Bet kuriuo metu rinkose gali nutikti bet kas, ir tai neapsiriboja tik įprastu kainų elgesiu. Centrinis bankas ar vyriausybė gali paskelbti netikėtą pranešimą arba geopolitiniai įvykiai gali reikšmingai paveikti rinkas.

Jūsų, kaip prekiautojo, darbas nėra pergudrauti rinkas ir jums nereikia numatyti, kas nutiks toliau. Kaip netrukus pamatysime, prekiautojas turi begalines galimybes ir visišką savo „gėrio“ kontrolę.


Ką prekiautojas KONTROLIUOJA:

1. Kada prekiauti


Pradėkime nuo didžiausio prekiautojo turimo pranašumo. Jūs esate tas, kuris nusprendžia, kada įeiti į rinką, o kada tiesiog likti nuošalyje. Jei jums nepatinka tai, ką matote grafikuose, tiesiog nieko nedarykite. Todėl sandorį sudarote tik tada, kai esate įsitikinęs, kad turite pranašumą.

Mėgėjai daro klaidą manydami, kad jie visą laiką turi būti rinkoje. Jums tikrai reikia tik kelių gerų sandorių per mėnesį, kad judėtumėte pirmyn. Kuo daugiau suprasite, kad NEPRIVALOTE prekiauti, tuo geresnis bus jūsų rezultatas.


2. Kada išeiti iš prekybos

Ir čia yra antras svarbus pranašumas jums, kaip prekiautojui. Kai esi prekyboje, nesate įstrigęs amžinai ir nesate auka to, ką rinka nori jums padaryti. Galite bet kada paspausti mygtuką ir išeiti.

Jei matote, kad kaina juda link jūsų nuostolių sustabdymo (stop loss), nesėdėkite ten, bet imkitės veiksmų ir uždarykite sandorį rankiniu būdu, kad sumažintumėte nuostolius. Kita vertus, kai uždirbate pelno, bet matote požymius, kad kaina keičiasi - apsisuka, neatiduokite viso savo pelno, realizuokite jį.
 
Jūs visą laiką turite visišką kontrolę. Nors negalite kontroliuoti sandorio rezultato, galite daryti įtaką, kiek uždirbate, kiek prarandate ir kada norite, kad sandoris būtų baigtas.


3. Kokį ginklą pasirinkti

Kiekvienas prekiautojas yra skirtingas, todėl reikia rasti sau tinkančius įrankius. Kai kurie prekiautojai, priimdami sprendimus, nori naudoti rodiklius, kiti renkasi prekybą pagal grynąją kainą, o treti naudoja abiejų metodų derinį. 

Bet tuo viskas nesibaigia. Taip pat galite rinktis iš daugybės skirtingų įrankių. Įvairūs indikatoriai, osciliatoriai ar impulsas, įrankiai, tokie kaip slenkamieji vidurkiai arba Fibonacci lygiai, žvakių analizė arba palaikymas ir pasipriešinimas yra tik keletas įrankių, kuriuos galite pasirinkti. 

Ir darosi dar įdomiau. Nors kai kurie prekiautojai mano, kad trumpesni laiko intervalai yra per daug triukšmingi ir įtempti, kiti yra šių greitai besikeičiančių grafikų gerbėjai. Galite pasirinkti savo investavimo horizontą ir priimti prekybos sprendimus, kaip norite. 

Prekiautojui nėra jokios priežasties prekiauti metodu, kuris nevisiškai atitinka jo asmenybę.


4. Kaip esate pasirengęs – ar nusipelnėte sėkmės?

Nesėkmės baimė yra rimta daugelio sunkumus patiriančių prekiautojų problema. Paklauskite savęs objektyviai:
Ar jūsų dabartinė prekyba yra sudaryta taip, jog jums būtų tikimybė, kad pasiseks?

Daugelis prekiautojų tikriausiai turės atsakyti į šį klausimą neigiamai, nes jie nežiūri į šią veiklą taip rimtai, kaip to reikia ir kaip ji to nusipelno.

Prekybą jie vertina kaip hobį, kuriame tikisi, jog jiems kažkaip pasiseks. Tačiau jie neskiria laiko suprasti savo sistemą, iš anksto planuoti savo sandorius, vesti užrašus, peržiūrėti savo sandorius ir dirbti su savimi. Žinoma, taikant tokį požiūrį sėkmė neįmanoma. 

Pasitikėjimas kyla iš žinojimo, kad atidavėte viską, kai tai buvo svarbu. Plaukime pasitikėjimas atsiranda, kai žinai, kad kiekvieną dieną sunkiai dirbai, tobulinai techniką, stebėjai mitybą, peržiūrėjai treniruotes ir turi gerą trenerį. Kalbant apie varžybas, plaukikas gali nesigailėdamas pasakyti, kad ir kas nutiktų, jis atidavė visas jėgas. Žinoma, tai taip pat gali būti labai nemalonu, nes galbūt nesėkmė reiškia, kad jis nėra pakankamai geras ir dėl to treniruotėse neatiduoda visko, suteikdamas sau vietos pasiteisinimams!?

Tačiau net ir žinojimas, KODĖL darote tam tikrus dalykus, gali būti išlaisvinantis, nes pagaliau galite suprasti save, savo motyvus ir pagrindines vertybes. Be jo žmonės aklai suklumpa per gyvenimą, nesuvokdami, kodėl rezultatai niekada neatitinka jų lūkesčių. Pažanga tokioje aplinkoje tampa neįmanoma, nes kiekvieną kartą, kai bandote pašalinti simptomus, niekada nepasieksite problemos esmės.


5. Kaip interpretuojate savo prekybą?

Jūs negalite kontroliuoti to, kas su jumis atsitiks, bet jūs galite kontroliuoti savo jausmus.

Prekyba iš keršto (norint susigrąžinti) ir per didelis susijaudinimas yra tik dvi priežastys, kodėl prekiautojai praranda daug daugiau pinigų nei reikia.

Emocijos ir psichologija vaidina svarbų vaidmenį, kai kalbama apie prekybą, sėkmę ar nesėkmę, tačiau atminkite, kad jos yra sukurtos jūsų galvoje ir jūs esate tas, kuris jas sukelia ir kontroliuoja. 

Pralaimėjimas yra praradimas. Tai neišvengiama žaidimo dalis ir nesvarbu, koks geras esate prekiautojas, jūs pralaimėsite daugybėje sandorių. Kuo daugiau bandysite kovoti su nuostoliais, tuo daugiau pinigų prarasite. Verčiau susitaikykite su netektimi, džiaukitės, kad jau nebegalite daugiau prarasti, ir įvertinkite, kad jūsų protinis kapitalas vėl išlaisvintas.

Kita vertus, taip pat nėra jokios priežasties susijaudinti - džiūgauti dėl pelningos prekybos. Pelningas sandoris turėtų būti kažkas normalaus. Taip, puiku užsidirbti pinigų, todėl visi žaidžiame šį žaidimą, bet prekiautojas niekada neturėtų per daug džiūgauti. Pirmyn, vykdykite savo planą ir prekybą traktuokite kaip verslą.


Išvada: nekovokite su rinka. Pasinaudokite savo pranašumu

Nors negalite visko kontroliuoti, turite didžiulių pranašumų ir kontroliuojate beveik visus kitus prekybos elementus. 

Prekiautojas nėra bejėgė auka to, ką rinka nori jam padaryti, bet jis yra tas, kuris VISADA turi visišką kontrolę! Kai prekiautojas atpažins šį faktą, jo prekyba pasikeis ir tada jis galės tai daryti atvirai ir be pastangų.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų