V.Putinas BRICS viršūnių susitikime pristatys „dolerio nugalėjimo planą“

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-22 14:35 Komentarai: (5)
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas BRICS viršūnių susitikime Kazanėje siūlys sukurti naują finansų sistemą, praneša The Economist. Kalbama apie skaitmeninę mokėjimo sistemą BRICS Bridge, kuri, anot britų savaitraščio, gali „suduoti smūgį Amerikos dominavimui pasaulio finansų srityje“.

The Economist praneša, kad BRICS Bridge gali pasiskolinti mBridge projekto, kurį iš dalies valdo Tarptautinių atsiskaitymų bankas (BIS), koncepcijas.

Kinija prisidėjo prie sistemos kūrimo ir pirmavo kuriant mBridge programinę įrangą ir kodą. Britų žurnalistų šaltinių teigimu, Kinija galėtų panaudoti esamus sprendimus kurdama BRICS tiltą. Kaip skaitome, tokia sistema galėtų būti sukurta per metus.

Savaitraštis skelbia, kad BRICS mokėjimo sistema leis atlikti pigesnius ir greitesnius sandorius, o tai gali pritraukti besivystančias šalis. Vakarų pareigūnai neatmeta, kad programa gali būti sukurta siekiant apeiti sankcijas. Tai savo ruožtu susilpnins JAV, kuri yra didžiausias tarptautinių mokėjimų centras, pozicijas. Vašingtonas sankcijomis įgijo pranašumą prieš kitas šalis.

Rimčiausia iniciatyva – planas naudoti skaitmeninius pinigus, užtikrintus fiat valiutomis (valiutomis, kurios nėra padengtos auksu ar kitomis prekėmis, turinčiomis komercinę vertę). Šiuo atveju centriniai bankai, o ne bankai, turintys prieigą prie atsiskaitymų doleriais, bus tarptautinių sandorių centre. Tai savo ruožtu reikš, kad nė viena šalis negalės atkirsti kitos nuo finansų sistemos.

„Komerciniai bankai sandorius vykdys per savo centrinius bankus, todėl jiems nereikės palaikyti dvišalių santykių su užsienio bankais, apeinant dabartinės bankų korespondentinės sistemos tinklo poveikį“ – skaitome The Economist.

BRICS viršūnių susitikimas, kuriame Rusija turėtų mesti iššūkį doleriui, vyks Kazanėje spalio 22–24 dienomis. Tai bus pirmasis šio bloko susitikimas po plėtros, įvykusios 2024 metų pradžioje. Prie valstybių narių (Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika) tuomet prisijungė Egiptas, Etiopija, Iranas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.
 
1.   Parašė maxa   2024-10-22 15:46  

Čia jau kelintas bandymas? Gi Indija aiškiai pasakė - jei kitaicai ten vaidins FEDą ar US vaidmenį, tai idėja gali eiti naxuj, jokių bendrų valiutų nenori ir nebus. Turint omenyje, kad kitaicai amžiaus gale susitrauks gerokai (visom prasmėm), tai nieko keisto, kad kitaicai stumia idėją, o ruskeliai kaip klapčiukai loja už šeimininko nugaros. O kitaicai būtent ir siekia tapt BRICS pagrindu visais įmanomais būdais..

Jei noris labai auksu padengt valiutą - prašom. Welcome to WW3. Šalims neturinčios nei technologijų, nei resursų už auksą teks liet kraują. Grįžtam 200 metų atgal ir pradedam pasaulio dalybas iš naujo.

 
2.   Parašė MartaI   2024-10-22 16:02  

labai gerai, seniai reikia doleriui apkarpyti sparnelius.

 
3.   Parašė maxa   2024-10-22 17:13  

Martukas dar nesupranta, kad linki sau nuskursti iki Padniestrės lygio.

 
4.   Parašė W Buffett   2024-10-22 17:32  

Liliputo visa politiko karjera nugalet doleri 🤣🤣 , kai vladukas atejo i kremliu buvo 1$ 26-28 rublio po 25 metu karo su doleriu ,$1 =100rub ✌️ superinis strategas

 
5.   Parašė ssd   2024-10-22 20:53  

"Liliputo visa politiko karjera nugalet doleri 🤣🤣 , kai vladukas atejo i kremliu buvo 1$ 26-28 rublio po 25 metu karo su doleriu ,$1 =100rub ✌️ superinis strategas"

O kiek pasaulyje nuvertėjo usd, eur prekių atžvilgiu? 2015 m. kainos litais buvo kaip dabar eurais, nepaisant Grybės pasisakymo, kad bus tik "suapvalinimas" nuo 3.4528 iki 3.46. Šiandien mokame eurais tiek pat ir daugiau nei mokėjome litais. Tik klausimas, ar pajamų gauname tiek pat eurais šiandien kiek tada litais? Mano pvz. pajamos sumažėjo 50%., t.y. mano pragyvenimo lygis, palyginus su 2015 m., nukrito 1.5 karto. Va tokia jums es "superinė strategija".