Credit Suisse obligacijų savininkai padavė į teismą Šveicarijos vyriausybę

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-07 15:14 Komentarai: (0)
Grupė Credit Suisse obligacijų savininkų Amerikoje padavė į teismą Šveicarijos vyriausybę. Iš jos reikalaujama kompensacijos už 17 milijardų JAV dolerių banko skolos nurašymą, praneša CNBC.

Pernai kovą didžiausias Šveicarijos bankas UBS perėmė ant bankroto slenksčio atsidūrusį Credit Suisse. Vykdant sandorį, sutikus Šveicarijos finansų priežiūrai, buvo anuliuotos AT1 obligacijos už maždaug 17 mlrd. dolerių, kurios šios turto klasės hierarchijoje yra patraukliausios investuotojams, tačiau keliančios didžiausią riziką.

Jų turėtojų nusivylimas buvo dar didesnis, nes įsigyto Credit Suisse banko akcininkai gavo pinigų po UBS perėmimo. Jie atkreipė dėmesį, kad tai visiškai pakeista įsipareigojimų grąžinimo tvarka pagal Bazelį III, t.y. taisykles, įvestas po 2008 metų finansų krizės.

Ketvirtadienį Credit Suisse banko obligacijų savininkams atstovaujanti advokatų kontora Niujorko teismui pateikė ieškinį. Jame Šveicarijos valdžios sprendimas panaikinti dalies banko skolos vertę buvo apibūdintas kaip „neteisėtas AT1 obligacijų turėtojų nuosavybės teisių pažeidimas“.

CNBC primena, kad AT1 obligacijos buvo sukurtos po 2008 metų finansų krizės, kuri atskleidė, kad kai kurie bankai buvo „per dideli, kad žlugtų“, todėl valdžia buvo priversta juos gelbėti mokesčių mokėtojų pinigais. AT1 obligacijos, kai dėl nuostolių reikia papildyti banko kapitalą, automatiškai konvertuojamos į kapitalą.
 
Dar nėra komentarų