FED vadovas kartoja, kad nori įgyti daugiau pasitikėjimo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-02 18:01 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Jerome Powell antradienį išreiškė pasitenkinimą infliacijos pažanga per pastaruosius metus, tačiau pridūrė, kad nori pamatyti daugiau, prieš pradėdamas mažinti palūkanų normas.

„Padarėme nemažą pažangą mažindami infliaciją iki užsibrėžto tikslo“ – sakė jis Centrinių bankų forume Sintroje, Portugalijoje.

„Paskutinis rodmuo ir prieš jį buvęs mažesniu mastu rodo, kad grįžtame į deinfliacijos kelią. Norime būti labiau įsitikinę, kad infliacija tvariai mažėja link 2 procentų, prieš pradėdami švelninti politiką“ – pridūrė FED vadovas.

Jerome Powell kalbėjo forume, kuriame taip pat dalyvauja Europos Centrinio banko prezidentė Christine Lagarde ir Brazilijos Centrinio banko vadovas Roberto Campos Neto.

Nors Amerikos Centrinio banko vadovas teigė matąs pažangą infliacijos srityje, jis nerimauja, jog per anksti žengs žingsnį ir tai gali kelti grėsmę kainų augimui, kuris prieš dvejus metus pasiekė didžiausią tempą nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios.

„Puikiai žinome, kad jei eisime per anksti, galime anuliuoti gerą darbą. Jei tai padarysime per vėlai, galime be reikalo pakenkti atsigavimui ir plėtrai“ – pabrėžė Jerome Powell bei pridūrė, kad rizika veikti per vėlai ar per anksti, šiais metais susibalansavo, nes infliacija sumažėjo, o ekonomika ir darbo rinka išliko stipri.

Metų pradžioje rinkos dalyviai tikėjosi mažiausiai šešių FED palūkanų normų sumažinimų po ketvirtį procentinio punkto. Tačiau nuo tada lūkesčiai gerokai pasikoregavo ir dabar prognozuojami du sumažinimai – vienas rugsėjį ir kitas iki šių metų pabaigos. Tuo tarpu FED nariai, remiantis naujausia apklausa, įžvelgia tik vieną kirpimą šiais metais.

Paklaustas, ar, jo manymu, FED rugsėjį gali sumažinti palūkanas, Jerome Powell atsakė: „Šiandien neketinu čia kalbėti apie jokias konkrečias datas“.
 
Dar nėra komentarų