Kinija pildo ekonomikos skatinimo veiksmų sąrašą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-09-26 10:51 Komentarai: (0)
Nesulaukusios gerų duomenų, JAV ir Europos rinkos nežymiai smuko. S&P 500 ir STOXX 600 indeksai šiek tiek atpigo (0,2 ir 0,1 proc. atitinkamai), tačiau po biržinėje prekyboje, kartu su gerais „Micron“ rezultatais, ateities sandorių kainos kilo. Tuo metu Kinija ir toliau dominuoja naujienų antraštėse. Po ilgo laiko nesėkmingų ir ribotų veiksmų, šį kartą valdžia, rodos, supranta, jog reikia veiksmų lavinos.

Prie jau šią savaitę skelbtų nekilnojamo sektoriaus skatinimo veiksmų, mažinamų palūkanų normų, laisvinamų bankų reikalavimų, Kinija skelbia svarstanti įlieti didelį kiekį likvidumo į bankinę sistemą, taip pat kalbama apie vienkartines pinigines išmokas žmonėms esantiems tiesk visiško skurdo riba. Kartu su padidėjusiu optimizmu dėl Kinijos kilo ir industrinių metalų kainos, daugiausiai išsiskyrė geležies rūda, kuri per savaitę brango 5 procentais. Per paskutines penkias prekybos sesijas, svarbiausi Kinijos indeksai kilo net apie 9 procentus. Kartu su augančiomis Kinijos akcijomis Japonijos NIKKEI 225 ir Pietų Korėjos KOSPI indeksai šiandien didėja apie 2,5 procento.

Riksbankas tęsia švelninimo politiką ir trečią kartą sumažino palūkanas 0,25 proc. punkto iki 3,25 procento. Rinkos šiuo mažinimu neabejojo, buvo svarstoma tikimybė net ir dvigubai didesniam kirčiui. Pats bankas indikuoja, jog jeigu ekonomika ir infliacija vystysis pagal prognozes, galima tikėtis mažinimų lapkritį ir gruodį, o vieno tų susitikimo metu yra įmanomas 0,5 proc. punkto mažinimas. Infliacija pastaraisiais mėnesiais buvo mažesnė nei tikėtasi, tačiau ekonominis augimas taip pat neatitiko prognozių, tad bankas žada agresyvų palūkanų mažinimą. SEB bankas jau ankščiau prognozavo 0,5 proc. mažinimą lapkritį, rinkos šiuo metu tikisi to paties. Po susitikimo krona nežymiai atpigo, nepaisant ženklaus banko pozicionavimo pakitimo. Paskutinėmis savaitėmis EUR/SEK atitrūko nuo palūkanų normų skirtumų ir valiutų pora buvo labiau priklausoma nuo globalių faktorių, ypač rizikingų aktyvų brangimo. Šiandien laukiama Šveicarijos Nacionalinio Banko sprendimo, rinkos tikisi bent 0,25 proc. mažinimo, šiuo metu palūkanų norma yra žemiausia Europoje ties 1,25 procento.
 
Dar nėra komentarų