Rekordinės Kinijos užsienio investicijos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-03 17:45 Komentarai: (0)
Kinijos bendrovės, reaguodamos į prekybos kliūtis ir susirūpinimą dėl tiekimo grandinių, vis dažniau stato gamyklas už šalies ribų, o tai lėmė rekordines jų užsienio investicijas antrąjį šių metų ketvirtį, praneša Bloomberg.

Remiantis paskelbtais oficialiais duomenimis, Kinijos bendrovės antrąjį ketvirtį padidino savo aktyvus užsienyje 71 mlrd. dolerių. Tai reiškia net 80 procentų šuolį, palyginti su tuo pačiu praėjusių metų ketvirčiu. Tai taip pat didžiausia suma nuo 1998 metų, nuo kurių yra palyginamieji duomenys.

Didžiausias Kinijos kompanijų užsienio investicijas atliko elektromobilių ir saulės baterijų gamintojai, kurių augantis dominavimas kai kurias šalis paskatino įvesti importo kliūtis. Bloomberg pažymi, kad dėl rekordinių Kinijos užsienio investicijų, kurios kuria darbo vietas ir prisideda prie prekybos partnerių ekonomikos augimo, šių valstybių vyriausybėms gali būti sunku kritikuoti Pekiną.

Tačiau kai kurie ekonomistai duomenis apie Kinijos investicijas vertina skeptiškai. Jie nurodo, kad juos gali išpūsti didelis „fiktyvus“ kapitalas, atsirandantis dėl finansinių operacijų, kurios neturi nieko bendra su investicijomis į realiąją ekonomiką. Thilo Hanemann iš Rhodium Group teigia, kad daugiau nei du trečdalius Kinijos oficialių užsienio investicijų sudaro „nepaskirstytasis pelnas, skola ir vidiniai pervedimai“.
 
Dar nėra komentarų