Paragino BRICS sukurti alternatyvius mokėjimo būdus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-24 14:20 Komentarai: (0)
Atėjo laikas BRICS šalims kurti alternatyvius mokėjimo būdus tarpusavyje, sakė Brazilijos prezidentas, nuotoliniu būdu prisijungęs prie BRICS viršūnių susitikimo Kazanėje. Valstybių narių vadovai paragino išplėsti formatą į naujas šalis.

Luizas Inacio Lula da Silva pridūrė, kad Naujasis plėtros bankas – 2015 metais BRICS įsteigta institucija, įsikūrusi Šanchajuje – yra alternatyva Vakarų finansinėms institucijoms, kurios, jo nuomone, „žlunga“.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas kalbėjo panašiu tonu ir paragino reformuoti tarptautinę finansų struktūrą. Savo ruožtu Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi sakė apie būtinybę integruoti BRICS nares finansų srityje, primindamas, kad platforma vienija šalis, kurių bendros pajamos viršija trečdalį pasaulio BVP.

Viršūnių susitikime lyderiai taip pat paragino išplėsti formatą, kurį šiuo metu sudaro devyni nariai. Pasak Rusijos prezidento Vladimiro Putino, 30 šalių išreiškė norą prisijungti prie BRICS. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pridūrė, kad Turkijos narystė NATO nėra kliūtis prisijungti prie platformos, jei Ankara išreikš tokį norą.

Viršūnių susitikimo dalyviai taip pat išdėstė BRICS kaip platformos, kuri yra alternatyva dabartinei pasaulio tvarkai, viziją.

„Susitinkame tuo metu, kai daugiapoliam pasauliui gresia pavojus“ – savo kalboje sakė Pietų Afrikos prezidentas Cyril Ramaphosa. Savo ruožtu Xi tikino, kad BRICS turėtų tapti „pasaulinės valdymo sistemos reformos lydere“ ir „stiprinti globalių pietų balsą“.

Pasak ekspertų, šis blokas yra bandymas sukurti Vakarams alternatyvią tvarką, o iniciatyvą šioje srityje rodo Rusija ir Kinija. Oficialūs BRICS egzistavimo tikslai, be naujos valiutos sistemos sukūrimo, apima ir Jungtinių tautų reformą.
 
Dar nėra komentarų