PMI rodikliai euro zonai gerų naujienų nepateikė

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-10-25 11:29 Komentarai: (0)
Spalio PMI rodikliai atitiko lūkesčius. Bendras euro zonos PMI indeksas liko stabilus ties 49,7, tačiau vis dar fiksuoja nedidelį ekonomikos aktyvumą. Vokietija šiek tiek nustebino analitikus – šalies pramonė ir toliau traukiasi, tačiau mažiau nei tikėtasi.

Tuo metu Prancūzijos skaičiai buvo kiek prastesni nei ekonomistų lūkesčiai. JAV PMI rodikliai nugalėjo lūkesčius, jog augimo greitis slopsta – kombinuotas rodiklis didėjo nuo 54 iki 54,3. Taip pat šalies bedarbio išmokų kreipimosi skaičiai siekė 227 tūkst. ir buvo 14 tūkst. mažesni nei praėjusį mėnesį. Kol kas pirminiai indikatoriai ir toliau rodo, jog JAV ekonomika sparčiai auga, o euro zonos atsigavimas susiduria su problemomis. Vakar S&P 500 indeksas kilo 0,2 proc., daugiausiai prie to prisidėjo net 22 proc. augusios „Tesla” akcijos, Europos STOXX 600 indeksas beveik nepakito.

Svarbūs rinkimai Japonijoje. Sekmadienį balsavimas vyks ne tik Lietuvoje, Japonijoje vyks parlamento rinkimai, kuriuose pirmą kart nuo 2009 m. valdančioji koalicija gali prarasti valdžią. Investuotojai baiminasi mažesnio stabilumo, o kartu ir silpnesnės Japonijos jenos. Per paskutinį mėnesį jenos ir JAV dolerio kursas smuko apie 5 procentus. Prie krentančios jenos prisideda ir švelnią monetarinę politiką palaikantis centrinis bankas – kitą savaitę nežadama jokių didelių monetarinių pokyčių, o palūkanos turėtų likti ties 0,25 procento. Šiandien NIKKEI 225 indeksas yra smukęs apie 0,6 procento.
 
Dar nėra komentarų