Daug žadanti savaitė IPO rinkai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-03-26 13:52 Komentarai: (0)
Reddit, Astera ir Galderma. Po ilgo sausros laikotarpio pirminio pasiūlymo (IPO) rinkoje šios bendrovės ypač sujaudino akcijų rinkos investuotojus. Jų sėkmingas debiutas gali būti lūžio momentas.

„Kad ši rinka vėl atsidarytų, reikia pardavėjų, kurie būtų įsitikinę, kad gauna priimtiną vertinimą, akcijų pirkėjų, tikinčių, jog užsidirbs, taip pat reikalingi tvirti makropamatai“ – vardija Barclay's banke už pasaulines akcijas atsakingas Tom Swerling.

Praėjusį ketvirtadienį pirmą kartą į biržą buvo įtrauktos Amerikos Reddit akcijos – pamėgta platforma individualių investuotojų, kurie, ypač 2021 metais, derino savo veiksmus WallStreetBets diskusijų forume. Technologinio Reddit debiuto metu akcijų kaina pašoko beveik 50 procentų, nors parduotų akcijų pasiūlymo kaina buvo nustatyta viršutiniame intervalo lygyje.

Šveicarijos vertybinių popierių biržoje pasirodė farmacijos bendrovė Galderma, kurios IPO vertė siekė 2,6 mlrd. dolerių. Tai buvo didžiausias IPO pasaulyje nuo rugsėjo ARM Holdings debiuto.

Prieš šiuos du debiutus buvo surengtas ir technologinės Astera IPO, kurios akcijų kaina po pasirodymo biržoje per tris sesijas šoktelėjo nuo 36 iki 70 dolerių.

„Praėjusios savaitės sandoriai rodo, kokia gili rinka yra kokybiškoms įmonėms“ - sako investicinės bendrovės Stifel Financial Group akcijų skyriaus vadovas Seth Rubin.

Jis pabrėžia, kad platus IPO rinkos atvėrimas įvyks po kelių ketvirčių ir investuotojai toliau vertins sandorius, atidžiau žvelgdami į atskiras įmones.

Bloomberg apskaičiavo, jog bendrai praėjusi savaitė IPO rinkai JAV ir Europoje buvo geriausia nuo 2023 metų rugsėjo mėnesio. Praėjusiais metais biržose debiutavusios įmonės taip pat turi naudos iš kylančių indeksų, o kompanijos, 2024 metais pritraukusios bent 250 mln. dolerių iš investuotojų, vidutiniškai sugeneravo 27 procentų grąžos normą.
 
Dar nėra komentarų