Pasaulis turi problemų dėl stipraus dolerio ir aukštų palūkanų JAV

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-17 17:14 Komentarai: (0)
Buvęs PIMCO vadovas ir Allianz patarėjas Mohamed El-Erian mano, kad stiprus doleris ir aukštos palūkanų normos JAV yra problema kitų šalių valdžiai, skelbia Bloomberg.

Doleris sustiprėjo po to, kai makroekonominiai duomenys ir Amerikos Centrinio banko atstovų pareiškimai paskatino rinką tikėtis vėlesnio FED pinigų politikos sušvelninimo ir gerokai mažesnio masto.

„Valdžios institucijos visame pasaulyje yra šiek tiek pasimetusios, ką daryti dėl dolerio stiprėjimo. Kaip reaguoti į didesnes palūkanas JAV. Deja, praeityje, kai abu šie dalykai nuėjo per toli, kažkur kažkas nutrūkdavo“ - sakė Mohamed El-Erian.

Kaip pavyzdį jis nurodė jenos susilpnėjimą iki žemiausio lygio per 34 metus. Mohamed El-Erian pažymėjo, kad „augimo varikliai“ šiuo metu visame pasaulyje pasiskirstę labai nevienodai.

„Matysime gana didelių skirtumų ne tik politikos, bet ir rezultatų atžvilgiu“ – sakė jis.

Reaguodamas į neseniai paskelbtą UBS perspėjimą apie galimybę, kad FED savo kitu žingsniu padidins, o ne sumažins palūkanų normas, El-Erian teigė, kad tokios įvykių eigos tikimybė yra maža, „bet ne nulinė“.

„Jei infliacija padidės, jie gali jas pakelti. Bet jei jie tai padarys, ištiks regioninių bankų krizė“ - sakė jis bei pridūrė, kad rinkoms bus padaryta didelė žala.
 
Dar nėra komentarų