Rekordinė didžiausio pasaulyje fondo grąža

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-18 15:43 Komentarai: (0)
Didžiausias pasaulyje 1,6 trilijonų dolerių vertės Norvegijos valstybinis turto fondas šiandien paskelbė, jog per pirmąjį 2024 metų ketvirtį uždirbo rekordinį 1,2 trilijono kronų (109 mlrd. JAV dolerių) pelną, kurį lėmė technologijų akcijų brangimas ir besitęsiantis dirbtinio intelekto bumas, rašo naujienų agentūra Reuters.

Tai buvo didžiausia fondo ketvirčio grąža absoliučiais skaičiais nuo jo įkūrimo 1996 metais, palyginti su 893 mlrd. kronų pelnu tuo pačiu metu prieš metus.

Minimo Norvegijos fondo investicijų į akcijas grąža pirmąjį ketvirtį siekė 9,1 procento, tuo tarpu fiksuotų pajamų investicijų grąža buvo neigiama - 0,4 procento, o investicijų į nelistinguojamą nekilnojamąjį turtą rezultatas irgi neigiamas bei sudarė 0,5 procento. Be to, fondas informavo, kad jo nelistinguojamos atsinaujinančios energijos infrastruktūros grąža buvo taip pat neigiama bei sudarė 11,4 procento.

Norvegijos valstybinio investicinio fondo bendra 6,3 procento investicijų grąža buvo 0,1 procentinio punkto mažesnė už lyginamąjį indeksą.

„Mūsų investicijos į akcijas pirmąjį ketvirtį davė labai didelę grąžą, ypač tą lėmė technologijų sektorius“ – sakoma fondo generalinio direktoriaus pavaduotojo Trond Grande pranešime.

Kovo 31 dieną apie 72,1 procento Norvegijos fondo turto buvo laikoma akcijose, 26 procentai – fiksuotų pajamų vertybiniuose popieriuose, 1,8 procento lėšų buvo investuota į nebiržinį nekilnojamąjį turtą ir 0,1 procento – į nelistinguojamą atsinaujinančios energijos infrastruktūrą.

Norvegijos Centrinio banko padalinys valdo fondą, kuriam priklauso 1,5 procento visų pasauliniu mastu listinguojamų akcijų ir kuris turi apie 8900 įmonių vertybinių popierių.
 
Dar nėra komentarų