Keletas rizikos valdymo fondų yra „per dideli, kad žlugtų“

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-04-22 14:15 Komentarai: (0)
Tarptautinis Valiutos fondas perspėjo, kad nedidelė rizikos valdymo fondų grupė turi tokias dideles „trumpas“ pozicijas JAV iždo obligacijų rinkoje, kad kilus krizei gali destabilizuoti visą finansų sistemą, skelbia Bloomberg.

„Rizikos koncentracija padidėjo, nes keli labai svertiniai fondai turi daugumą „trumpųjų“ pozicijų JAV obligacijų ateities sandorių rinkoje. Kai kurie iš šių fondų gali būti sistemiškai svarbūs JAV obligacijų ir atpirkimo sandorių rinkoms, o krizės, su kuriomis jie gali susidurti, gali turėti įtakos platesnei finansų sistemai“ - sakoma TVF Pasaulinio finansinio stabilumo ataskaitoje.

Rizikos valdymo fondai naudojasi nedideliais JAV obligacijų kainų ir ateities sandorių skirtumais, bandydami gauti solidų pelną investuodami dideles pinigų sumas, pasiskolintas atpirkimo sandorių rinkoje.

Tarptautinio Valiutos fondo duomenimis, gruodį beveik pusę „trumpųjų“ pozicijų 2 metų trukmės JAV obligacijų sutartyse užėmė aštuoni ar mažiau žaidėjų. Panaši situacija buvo ir 2019 metų pabaigoje, prieš pat pandemijos sukeltą finansavimo išlaidų padidėjimą paskatinusį pozicijų uždarymą, o tai padidino obligacijų rinkos nepastovumą finansų rinkos neramumų laikotarpiu.

TVF neatskleidė fondų pavadinimų, tačiau Bloomberg gruodį pranešė apie ExodusPoint Capital Management, Millennium Management ir Citadel reikšmingą sverto panaudojimą JAV skolų rinkoje.
 
Dar nėra komentarų