Europos dujų atsargos krito mažiau, nei buvo baiminamasi

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2022-02-18 16:52 Komentarai: (1)
Šiltesni orai ir beprecedenčiai didelis SGD tiekimas lėmė tai, kad Europos gamtinių dujų atsargos krito mažiau, nei buvo baiminamasi žiemos pradžioje, praneša Reuters.

Agentūra primena, kad Europa įžengė į žiemos sezoną, kuris tęsiasi nuo spalio iki kovo, su mažiausiomis dujų atsargomis per mažiausiai dešimt metų. Susirūpinimas dėl šio energijos ištekliaus tiekimo, Rusijos nenoras didinti eksportą, lėmė kainų Europoje pakilimą iki rekordinio lygio. Tačiau tai pritraukė suskystintų gamtinių dujų (SGD) tiekimą. Rystad Energy duomenys rodo, kad Šiaurės Vakarų Europoje laikomos dujų atsargos yra tik apie 10 procentų mažesnės nei tuo pačiu 2010 metų laikotarpiu. Gas Infrastructure Europe duomenys rodo, kad Europoje saugyklos užpildytos 32,6 procento, o tai yra žemiausias lygis per penkerius metus.

„Europa sausį gavo rekordinį 13,15 mlrd. kubinių metrų SGD po to, kai Azija nustojo konkuruoti dėl tiekimo iš Atlanto“ - Reuters sakė Energy Aspects Europos dujų rinkos vadovas James Waddell.

Kpler SGD rinkos analitikė Laura Page interviu agentūrai pabrėžė, kad nesitiki, kad dujų atsargos žiemos pabaigoje bus kritiškai žemos.

„Nors tai Europai suteikia nedidelį buferį, tai turės įtakos ir atsargų atkūrimui vasarą“ – pažymėjo ji.

Reuters primena, kad dažniausiai vasaros sezonu didmeninės dujų kainos ir paklausa būna mažesnė, nes žiemos pabaigoje saugykloje lieka daugiau dujų. Šiemet situacija bus kitokia, atkreipia dėmesį agentūra.

Šiandien dujos Amsterdamo biržoje pinga apie du procentus iki 73.44 eurų už megavatvalandę, kai praėjusių metų pabaigoje kaina siekė 70,34 eurus už megavatvalandę, o prieš metus - 17,33 eurus už megavatvalandę.
 
1.   Parašė topl0305   2022-02-18 16:54  

Mažėjimas sumažėjo mažiau...