FED turėtų sumažinti palūkanų normas 50 bazinių punktų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-06 13:00 Komentarai: (0)
JP Morgan vyriausiasis JAV ekonomistas Michael Feroli nemato didelio padėties didžiausioje pasaulio ekonomikoje pablogėjimo, tačiau mano, kad FED turėtų sparčiau mažinti palūkanų normas, praneša CNBC.

„Manome, kad yra gerų argumentų jiems kuo greičiau grįžti prie neutralaus kurso“ – sakė jis.

Jo nuomone, viršutinė neutralios normos riba yra maždaug 4 procentai, t.y. 150 bazinių punktų žemiau dabartinės viršutinės FED palūkanų normos ribos.

Paskutiniai makroekonominiai duomenys, signalizuojantys apie padėties JAV darbo rinkoje pablogėjimą, padidino palūkanų normos sumažinimo tikimybę 50 bazinių punktų rugsėjį iki 41 procento. Tai 10 procentinių punktų daugiau nei prieš savaitę.

„Jei jie lauks, kol infliacija sumažės iki 2 procentų, tikriausiai lauks per ilgai. Nors infliacija vis dar šiek tiek viršija tikslą, nedarbas tikriausiai yra šiek tiek didesnis už lygį, kuris, jų teigimu, atitinka visišką užimtumą. Šiuo metu kyla pavojus ir užimtumui, ir infliacijai, todėl visada galite pakeisti kursą, jei paaiškėja, kad kuri nors iš šių rizikų didėja“ – sakė Michael Feroli.

JP Morgan banko ekonomistas teigė, kad naujausi makroekonominiai duomenys nereiškia, kad JAV ekonomika „byra“.

„Jei ekonomika užlūžta, tai būtų argumentas, kad kitame FED posėdyje būtų sumažinta daugiau nei 50 bazinių punktų“ – sakė jis.

Kitas svarbus signalas apie JAV ekonomikos būklę bus šiandien pasirodysianti rugpjūčio mėnesio darbo rinkos ataskaita. Tikimasi, kad ekonomikos pridėtų darbo vietų skaičius sieks 160 tūkstančių ir bus nedarbo lygio sumažėjimas iki 4,2 procento.
 
Dar nėra komentarų