Brangiai kainuojantis Gazprom atjungimas nuo Ukrainos dujotiekių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-11 17:42 Komentarai: (10)
Nutraukęs dujų tranzitą į Europą per Ukrainą, Rusijos milžinas Gazprom kasmet praras 6,54 mlrd. dolerių, rašoma Moscow Times svetainėje.

Pabrėžiama, kad palyginti su buvusiais prieškario metais, Gazprom eksportas į Europą per Ukrainą 2023 metais sumažėjo net beveik 65 procentais.

Energetikos pramonės analitiko Roland Smith teigimu, jei dujų tranzitas per Ukrainą nebūtų uždarytas, Gazprom pajamos iš dujų eksporto į Europą ir Turkiją kitais metais siektų maždaug 10 mlrd. dolerių.

Kaip priminė portalas, remdamasis Bloomberg duomenimis, praėjusį dešimtmetį Rusijos dujų tiekimo į Europą apimtys per Ukrainą išliko maždaug 90 mlrd. kubinių metrų per metus lygyje. Tačiau laikui bėgant jos pradėjo mažėti ir 2021 metais siekė tik 42 mlrd. kubinių metrų per metus.

2023 metais dujų tiekimas vėl sumažėjo. Per Ukrainą tekėjo tik 15 milijardų kubinių metrų rusiško kuro, o tai reiškia sugrįžimą į praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio antrosios pusės lygį.
 
1.   Parašė ssd   2024-09-11 19:45  

Įdomu kam brangiai kainuos atsisakymas nuo Rusijos dujų. Kiek suprantu, Rusija sutaupys savo gamtinių išteklių ir geriau parduos, jei reikės, į Aziją. Vistiek eurotapetų ar doilerių šalis nebepriima.

 
2.   Parašė zz   2024-09-11 20:24  

na taip, vietoj 280-400 USD/1000 kubu Europai, parduos Kinijai po 80 USD ir is to islos? Nes kinai uz papildomus kiekius sutinka moket tik ruskyno vidaus kainas.

 
3.   Parašė Petras Kurmelis   2024-09-11 23:29  

Kad ir kaip bebūtų, Gazpromas visuomet pelnysis iš dujų tranzito per Ukrainą. Krausis pinigus už Europai pumpuojamas Turkmėnijos ir Azerbaidžano dujas. Antra vertus, jeigu nesipelnys riuzzkis, pelnysis turkas Erdoganas. O jis ojojoi koks neaiškus. Ir turintis Europai priekaištų dėl nepriėmimo į ES.

 
4.   Parašė zz   2024-09-12 06:22  

raudonkelnis pioras vel sava duda puc'. Visks anam bloga i pasaulio pabaig arti. Kai laikroudelis roud puse sesiu, paded tokios melsvos piliules - isgerk gal nuotaika pageres.
1. ar bus tas Gazpromas po keliu metu? Bankrots, kap i pats ruskyns, jau anas y.
2. Vystomi kanala is Turkmenistano per Azerbaidzana. Toliau per Sakartvela arba per Turkija.
3. Erdoganas ne amzinas. O Turkija kas be ko daugiau Vakaru sajungininke, nei priesingai. Ir biznio svarba supranta. Nepainioja su politika.

 
5.   Parašė zz   2024-09-12 06:45  

4. Duju pasaulyje netrukst, ribotas y patikimu klientu, mokanciu gerus pinigus kiekis.

 
6.   Parašė Orzis   2024-09-12 11:26  

ko pasekoje bankrutuos ne gazpromas, o Vokietijos pramonė, nes Europos brangi produkcija praras konkurencingumą, kinai galės viską gaminti gerokai pigiau ir niekam nereikės europos pramonės va tiek ir išlošę būsim su šitu dujų užsukimu..

 
7.   Parašė zz   2024-09-12 11:47  

Duju kainos EU = pasaulines rinkos kainos. Ir kainos buvo aukstesnes kai vova vamzdziais tieke. Kodel? Nes kartu su dujomis vamzdziais i EU tieke auksto lygio korupcija. Kad isstumt ir EU rinkos konkurentus ir pardavinet brangesnemis nei rinkos kainomis. Uz to suorganizavima ir sutartis pasirasomas del brangesniu vamzdiniu duju tiekimo daug EU saliu veikeju buvo pakrauta dideles sumos kisenesna. Arba jiems atsilyginant uz nuopelnus ruskynui buvo pateiktos "auksines pensiju kedes" Gazpromo ar rf naftos bendroviu valdymo organuose. Itin su siuo atveju pasizymejo DE, austru ir Vengrijos politikai. Kaip kazkada ir Lietuvoje AMB - pardaves Lietuvos dujas santykinai apie 10 kart pigiau nei po keliu metu tarakonas Baltarusijos.

 
8.   Parašė IT17   2024-09-12 11:58  

lenkai is norvegijos nusitiese dujotieki baltic pipe, beje, jie patys yra investave i duju telkinius norvegijoje, t.y. dalininkai... o duju kainos europos birzose stabilizavusios is esmes, plius es dujas perka bendrai, tai numusa kaina, yra tu svertu ir veiksniu, plius pramone prisitaiko prie pasikeitusiu salygu, cia konkreciai apie chemijos, kur pradejo padetis taisytis...

 
9.   Parašė markus   2024-09-12 13:20  

nesigincykit, duokit vatagalviams ishsiverkt su petru priekyje

 
10.   Parašė IT17   2024-09-12 15:05  

na tai, kad Lietuvoje yra prijaucianciu Rusijos federacijai, pabreziu zodi federacijai, ir jos paniatkems, tai nestebina, nes tai dalinai svietimo spragos LT, t.y. savu laiku per letai uzdarynejamos rusiskos ir lenkiskos mokyklos, bei tokio tipo zmones daznai kitiems pavydi turtu ir galvoja, kad etejus rusams jie tures galimybe tuos turtus pasisavinti... ir klaidingas Rusijos galiu suvokimas, realybe tokia, kad tai federacija, kuri paremta pinigais ir jega - kariuomene, kurios pagalba islaikoma federacijos sudetis, o pacia federacija sudaro respublikos, sritys, krastai ir autonomijos, kuriu dauguma turi visus atributus, kad buti savarankiskomis salimis, de facto tikrieji rusai yra tik apie maskva, pyteri ir pan, t.y. ten, kur nelabai yra arba visai nera gamtiniu istekliu... pati rusijos federacijos struktura yra panasaus tipo kaip vilniaus brigada, tulpiniai, daktariniai ir t.t, kurie irgi savu laiku LT cia tipo valde ir taike kaleimo paniatkes - kastos, kur jie dabar, arba sedi, arba nusauti arba uzsiciaupe ir legalizavosi, t.y. kol ju reikejo, jie dirbo, t.y. privatizacijos ir valstybinio turto dalybos, atliko savo darba ir buvo pasalinti... ar tai nutiks ir su Rusijos federacija? yra sekmingas Jugoslavijos padalinimas i atskiras salis...