Darbo vietų JAV sukurta mažiau nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-06 15:34 Komentarai: (0)
Šiandien paviešinus rugpjūčio mėnesio Amerikos darbo rinkos ataskaitą paaiškėjo, jog naujų darbo vietų ne žemės ūkio sektoriuose buvo sukurta mažiau nei laukta, tačiau sparčiau augo darbo užmokestis.

Taigi, šįkart atsirado 142 tūkstančiai naujų darbo vietų, arba 22 tūkstančiais mažiau nei laukta. Tuo pačiu paaiškėjo, jog liepą sukurtų darbo vietų skaičius buvo sumažintas nuo 114 iki 89 tūkstančių, o birželį - 61 tūkstančiu iki 118 tūkstančių.

Tuo tarpu bedarbystė Amerikoje kaip ir laukta smuktelėjo nuo 4.3 iki 4.2 procento. Dalyvavimo darbo rinkoje rodiklis per mėnesį nepakito ir siekė 62.7 procento.

Kitą vertus vadinamoji nedarbo norma, į kurią yra įskaičiuojami ir tie darbuotojai, kurie dirba ne pilną darbo dieną, tačiau norėtų dirbti visą darbo dieną, bei tie bedarbiai, kurie norėtų dirbti, bet prarado viltį susirasti darbą ir jo aktyviai neieško, Amerikoje rugpjūčio mėnesį, palyginti su ankstesniu, pakilo nuo 7.8 iki 7.9 procento, kas yra aukčiausias lygis nuo pat 2021 metų spalio.

Vidutinis valandinis atlyginimas per aštuntąjį šių metų mėnesį padidėjo 0.4 procento, o laukta 0.3 procento augimo, kai liepą šis rodiklis krito 0.1 procento. Metinis jo prieaugis padidėjo nuo 3.6 iki 3.8 procento, o prognozuota, kad pasisitiebs iki vidutiniškai 3.7 procento.

Privačiame JAV sektoriuje per paskutinį šių metų vasaros mėnesį sukurta 118 tūkstančių darbo vietų, o laukta 139 tūkstančių. Liepos mėnesio duomenys pakoreguoti nuo 97 iki 74 tūkstančių. Viešajame sektoriuje pasamdyta 24 tūkstančiai naujų darbuotojų, arba devyniais tūkstančiais daugiau nei mėnesį prieš tai.

Tuo tarpu šios šalies fabrikuose per rugpjūtį darbo vietų sumažėjo 24 tūkstančiais, kai liepą padaugėjo šešiais tūkstančiais. Darbuotojų skaičiaus padidėjimas fiksuotas statybose (34 tūkstančiais) bei sveikatos apsaugos (31 tūkstančiu) ir socialinės paramos (13 tūkstančių) srityse.

Užimtumas labai mažai pasikeitė kasybos, karjerų eksploatavimo ir naftos bei dujų gavybos srityse, didmeninėje prekyboje, mažmeninėje prekyboje, transportavime ir sandėliavime, informacinėse technologijose, finansinėje veikloje, profesinėse ir verslo paslaugose bei laisvalaikio - svetingumo sektoriuje.

Amerikoje užimtumo augimas rugpjūčio mėnesį atitiko vidutinį pastarųjų mėnesių darbo vietų kūrimą, tačiau buvo mažesnis už vidutinį 202 tūkstančių mėnesio prieaugį per pastaruosius 12 mėnesių.
 
Dar nėra komentarų