Didžiausias pajamas uždirbę pasaulio futbolo klubai

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Deloitte paskelbė jau dvidešimt septintą kasmetinį daugiausia pajamų generuojančių pasaulio futbolo klubų reitingą.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2024-02-03 00:34 Komentarai: (0)
Deloitte paskelbė jau dvidešimt septintą kasmetinį daugiausia pajamų generuojančių pasaulio futbolo klubų reitingą. Taigi, pirmą kartą istorijoje jų bendros pajamos viršijo dešimties milijardų eurų lygį.


Bendros 20 geriausių Pinigų lygos klubų gautos pajamos 2022 – 2023 metų sezone yra rekordinės - 10,5 mlrd. eurų, t.y. 14 procentų daugiau, palyginti su ankstesniais metais ir iki pandemijos buvusiu lygiu (9,2 mlrd. eurų – 2021–2022  ir 2018–2019 metais). 

Iš viso 13 iš 20 geriausių klubų pranešė apie rekordines rungtynių dienos pajamas, o augimą daugiausia lėmė Bundeslygos, Serie A, Ligue 1 ir La Liga klubai. Daugelis šiose lygose rungtyniaujančių klubų paskelbė apie didesnį stadionų lankomumą, palyginti su priešpandeminiu lygiu, o Italijos klubai AC Milan, FC Internazionale Milano ir SSC Napoli pasigyrė dviženkliu kilimu, palyginti su 2018–2019 metais. Pandemijai pasibaigus, noras gyvai stebėti futbolą stadionuose yra didžiausias. Daugelis klubų reaguoja sutelkdami dėmesį į geresnį gerbėjų patirties teikimą, kad paskatintų tolesnį augimą.

Be rekordinių rungtynių dienų pajamų, analizuojami futbolo klubai taip pat gavo rekordines komercines pajamas, kurios 2022–2023 metų sezone sudarė 4,4 mlrd. eurų, t.y. 16 procentų daugiau nei ankstesniais metais. Pajamos iš reklamos sudarė didžiausią pajamų srautą dvidešimčiai klubų pirmą kartą nuo 2015–2016 metų (išskyrus COVID-19 paveiktą 2019–2020 metų sezoną). Pažymėtina, kad 17 iš 20 geriausių klubų pranešė, kad per metus padidėjo komercinės pajamos, o augimas daugiausia susijęs su pagerėjusiais mažmeniniais pardavimais, pajamomis iš ne rungtynių dienų renginių ir rėmimo pajamų, kurias paveikė pandemija, atgavimas.

Pinigų lygos klubai pranešė apie palyginti nedidelį pajamų iš transliacijų augimą, kuris siekė penkis procentus. Vidutinės Premier lygos klubų pajamos iš transliacijų išaugo iki 243 mln. eurų nuo 208 mln. eurų, o tai lėmė apie 30 procentų padidėjusi Premier lygos tarptautinių transliacijų teisių vertė. Tačiau pajamų iš transliacijų augimas Pinigų lygos klubuose buvo ribotas, nes 2022–2023 metų sezonas pateko į esamus Vokietijos, Italijos ir Prancūzijos aukščiausios lygos vidaus transliacijų ciklus, o Anglijoje ir Ispanijoje prasidėjo nauji vidaus teisių ciklai, kurie mažai pakito palyginti su ankstesniais ciklais.

Bendrai, Pinigų lygos klubai paskelbė apie vidutines pajamas, viršijančias 500 mln. eurų, o komercinės ir transliacijos pajamos sudaro panašią sumą – atitinkamai 222 mln. eurų (42 procentai visų pajamų) ir 213 mln. eurų (40 procentų), o po to – rungtynių dienos pajamos (93 mln. eurų, arba 18 procentų visų pajamų). 


Klubai
 
Kalbant apie atskiras komandas, Madrido Real aplenkė Manchester City ir pirmą kartą nuo 2017–2018 metų sezono tapo daugiausia pajamų generuojančiu futbolo klubu 2022–2023 metais. Minimas klubas iš Ispanijos sostinės paskelbė rekordines 831 mln. eurų pajamas, t.y. 118 mln. eurų daugiau nei ankstesnį sezoną. Augimą daugiausia lėmė geri mažmeninės prekybos rezultatai ir didesnis stadionų lankomumas po sušvelnėjusių COVID-19 apribojimų.

Tuo tarpu nepaisant rekordinio sezono tiek aikštėje, tiek už jos ribų, Manchester City naujausiame reitinge nukrito į antrąją vietą. Anglijos futbolo klubas pranešė apie didžiausias visų laikų sezono pajamas – 826 mln. eurų, kurias lėmė sėkmingos UEFA Čempionų lygos  ir Premier lygos kampanijos, kurios padidino tiek transliacijų, tiek komercines pajamas atitinkamai 50 mln. ir 26 mln. eurų.

Paryžiaus Saint-Germain (802 mln. eurų) pirmą kartą Pinigų lygos istorijoje pateko į geriausių trejetuką ir antrus metus iš eilės aplenkė FC Barcelona (800 mln. eurų). Paryžiaus futbolo klubas paskelbė, kad pajamos per metus padidėjo 148 mln. eurų, daugiausia dėl jo dalies CVC investicijoje į komercinę Ligue de Football Professional dukterinę įmonę, kuri klubui atnešė 83,5 mln. eurų. 

Barcelona futbolo klubas pasižymėjo vienu iš didžiausiu pakilimu reitinge per metus, t.y. iš septintos į ketvirtą poziciją. Jo augimą lėmė į stadionus sugrįžę gerbėjai, rekordiniai licencijų ir prekybos pardavimai bei išaugusios rėmimo pajamos. Bendrai tai davė atitinkamai 61 procentu ir 45 procentais daugiau rungtynių dienos ir komercinių pajamų. 

Priešingoje padėtyje atsidūrė Liverpool, kuris paskelbė apie didžiausią kritimą reitinge per metus – iš 3 vietos į 7, ir buvo vienas iš trijų Pinigų lygos klubų (kartu su Madrido Atletico ir Londono West Ham United), pranešusių apie pajamų sumažėjimą, palyginti su ankstesniu sezonu. Tai įvyko dėl to, kad smuktelėjo rezultatai futbolo aikštėje tiek šalies, tiek Europos varžybose, kai klubas pasiekė tris finalus ir 2021/22 metais užėmė 2 vietą Anglijos lygoje.

Antrame geriausiųjų dešimtuke per metus buvo tik minimalių pokyčių, nei vienas futbolo klubas nepajudėjo daugiau nei viena pozicija.


Perspektyvos

Galima tikėtis, kad Anglijos futbolo klubai išlaikys savo stiprius finansinius rezultatus bent jau trumpuoju ir vidutiniu laikotarpiu. Nepaisant sudėtingų rinkos sąlygų, nauji vietinių transliacijų sandoriai, galiojantys nuo 2025–2026 iki 2028–2029 metų sezonų, vidutiniškai per metus padidins pajamas apie 4 procentus.

Tuo pačiu didelė tiesioginio sporto ir kitų pramogų paklausa rodo perspektyvesnį komercinių ir rungtynių dienų pajamų augimą. 2022–2023 metų sezone pajamas padidino klubai efektyviau išnaudodami stadionus, įskaitant ne rungtynių dienas, ir laukiama, kad ateityje tai augs ir bus daugiau dėmesio skiriama investicijoms į infrastruktūrą.

Visame Europos futbole jau vyksta nauja stadionų plėtros banga, finansuojama įvairiais būdais, įskaitant mažumos akcijų pardavimą (Paris Saint-Germain) ir atskirtas privataus kapitalo investicijas, kaip matyti Ispanijos ir Prancūzijos lygose. Visi Europos klubai, įskaitant Madrido Real, Manchester City, FC Barcelona, Liverpool, AC Milan ir FC Internazionale Milano, yra stadionų plėtros procese.

Tokios investicijos iliustruoja klubų viziją savo stadioną laikyti ištisus metus veikiančia, įvairios paskirties pramogų vieta. Tuo metu, kai transliavimo teisių pajamos gali svyruoti, didesnės stadiono pajamos galėtų padėti klubams paskatinti finansinį augimą dėl didesnio pajėgumo ir platesnės pramogų, įskaitant tiesioginius renginius, pasiūlos.

Ateityje pajamų diversifikavimas gali pasirodyti ypač svarbus Europos klubams siekiant kontroliuoti didesnę savo bendrųjų pajamų dalį. Tai leis komandoms apsisaugoti nuo žaidimo aikštelėje kintamumo, sudėtingų makroekonominių sąlygų ir būsimų sukrėtimų futbolo ekosistemai tuo metu, kai klubai susiduria su didesniu finansiniu reguliavimu iš UEFA ir vietos valdymo organų.
















Parengta remiantis Deloitte informacija
 
Dar nėra komentarų