Luminor siūlomas lenkams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-18 14:49 Komentarai: (0)
PZU, kuris kontroliuoja Lietuvos draudimą, gavo pasiūlymą įsigyti Luminor banką ir perdavė jį Pekao bankui, praneša Lenkijos verslo leidinys Puls Biznesu. Jeigu sandoriu susidomės lenkai, jie turi atsižvelgti į aršią konkurenciją su Vengrijos OTP banku, kuris nori įeiti į rinką su bendra euro valiuta.

Luminor yra trečias pagal dydį bankas Estijoje, taip pat svarbus žaidėjas Lietuvoje ir Latvijoje – rašo Puls Biznesu. Sausį Bloomberg pranešė, kad minimas bankas parduodamas, o paskui – kad jį įsigyti domisi vengrai ir lenkai.

Vengrijos OTP bankas patvirtino, kad pateikė pasiūlymą. Jis jau veikia, be kita ko visose Balkanų šalyse, o įsigijus Luminor, tai leistų įeiti į pirmąją rinką su bendra euro valiuta. „Tai būtų didžiausia jų užsienio investicija“ – pažymi Puls Biznesu dienraštis.

Tačiau Baltijos šalių žiniasklaidoje vyrauja komentarai, kad Lenkijos bankai būtų natūralus Luminor pirkėjas. Pardavimo pasiūlymas Lenkijos draudimo milžinei PZU buvo išsiųstas dar šių metų pradžioje.

"Tačiau tai nebuvo nei geras momentas, nei geras adresatas. Teisės ir teisingumo vyriausybės paskirta draudiko valdyba sėdėjo ant lagaminų ir buvo tik laiko klausimas, kada ji bus atleista – tai įvyko vasario 24 dieną" – rašo Puls Biznesu. Tada pasiūlymas nukeliavo į Pekao banką, bet ten situacija buvo panaši.

Minimo Lenkijos verslo leidinio duomenimis, nei PZU, nei Pekao nėra įsitikinę, kad Estijos banko įsigijimas yra gera investicija. Tačiau situacija turi politinį pagrindą.

„Mūsų žiniomis, Baltijos šalių politikai labai stipriai lobizuoja pirkėją iš Lenkijos. Vasarį į Varšuvą atvyko Latvijos premjerė Evika Siliņa, kuri per derybas su Donaldu Tusku turėjo iškelti klausimą dėl pirkėjo iš Lenkijos. Mūsų šalies bankų buvimo taip pat pageidauja ir Lietuvos banko vadovas bei Lietuvos finansų ministrė“ – rašo dienraštis.

Luminor Bank valdo 22 procentus kreditų rinkos Baltijos šalyse ir kasmet generuoja beveik 200 mln. eurų pelną. Jo turtas siekia 15 mlrd. eurų.
 
Dar nėra komentarų