Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-25 15:34 Komentarai: (0)
Apžvelgiamų Baltijos biržos atstovių (didesnės daugumos akcijos šiais metais atpigo) bendri medianiniai rinkos vertės rodikliai, net ir nepaisant mažesnio likvidumo ir didesnės rizikos, ir toliau išlieka itin žemi, kas rodo apie tinkamą neįvertinimą. 


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Tuo pačiu atkreipiame dėmesį, kad tarp apžvelgiamų įmonių savo ketvirčio ataskaitų neskelbia arba tik pateikia neišsamią informaciją tos, prie kurių pavadinimų lentelėje yra žvaigždutės.



Pažvelgus į lentelę matome, jog palyginus su 2023 metų pirmais trimis mėnesiais, bendra pajamų pokyčių mediana procentine išraiška smuktelėjo, kai EBITDA pelnų atveju - ūgtelėjo (kaip beje ir Latvijos atveju). Veiklos rezultatų pokyčių medianų prieaugis fiksuotas tik tarp pramonės bendrovių ir mūsų šalies atstovių.
 
Tarp šioje apžvalgoje figūruojančių bendrovių per pirmąjį šių metų ketvirtį labiausiai savo pajamas ir pelnus kilstelėjo mūsų šalies atstovas Vilniaus baldai, Estijos statybų kompanija Nordecon, šaldytų produktų gamintoja PRFoods bei finansų srityje veikianti NEO Finance. Tuo tarpu pastebimiausiai susitraukė drabužių kūrėjo ir siuvėjo Utenos trikotažo bei žiniasklaidos grupės Ekspress Grupp veiklos rezultatai.

Kaip įprasta apskaičiavome ir jums pristatome nagrinėjamų Baltijos biržos atstovių EBITDA pelningumo rodiklius. Lyginant su 2023 metų pirmuoju ketvirčiu, bendra maržų mediana paaugo, kaip, beje, ir visais kitais apskaičiuotais atvejais, kas, žinoma, yra pozityvus reiškinys. Minimą pelningumo rodiklį per lyginamą laikotarpį kilstelėjo šešiolika bendrovių, o kritimą fiksavo tik šešios. Stambiausiomis ketvirčio maržomis šįkart gali pasigirti EfTEN Real Estate Fund bei KN Energies, kai tokių įmonių kaip Arco Vara, SAF Tehnika, Snaigės bei Utenos trikotažo EBITDA pelningumas buvo neigiamas.



Kalbant apie turto grąžą arba ROA, jos bendra mediana nepakito, kai tuo tarpu pramonėje ir tarp Latvijos atstovų nors ir buvo neigiama, bet sumažėjo, o Estijos atveju neigiamas medianinis rodiklis nepakito. Tarp mūsų šalies atstovių ROA mediana ūgtelėjo. Turto grąžų prieaugį, lyginant su praėjusių metų pirmuoju ketvirčiu, fiksavo tryliką kompanijų, o štai kritimą - vienuolika. Didžiausiais ROA rodikliais per praėjusį ketvirtį išsiskyrė Latvijas Gaze, Infortar, Kauno energija bei Silvano Fashion Group. Kitą vertus, šįkart net vienuolikos bendrovių turto grąža buvo neigiama.

Pažvelgus į pateiktus naujausius rinkos vertės rodiklius matome, kad jie ir toliau išlieka itin žemi. Tad galime sakyti, jog analizuojamų įmonių akcijos šiuo metu yra per daug nuvertintos, kas dalinai susiję su mažesniu likvidumu ir didesne rizika. Žemiausiais P/E, P/BV, P/S ir EV/EBITDA rinkos vertės medianiniais rodikliais išsiskiria mūsų šalies atstovės.

Nuo 2024 metų pradžios pakilo aštuoniolikos rinkos vertė, o štai krito - dvidešimt šešių. Tad nieko stebėtino, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama. Praėjusiais metais minima mediana irgi buvo su minuso ženklu ir brangusių / pigusių akcijų santykis siekė atitinkamai 10 bei 37. Kaip matome, šiais metais teigiama yra tik Lietuvos atstovių akcijų kainų pokyčių mediana, o štai didžiausias neigiamas procentinis rodiklis fiksuojamas Latvijos atveju.
 
Tarp apžvelgiamų Baltijos biržų atstovių labiausiai šiais metais ūgtelėjo investicinės kompanijos Infortar rinkos vertė. Be to, pastebimiau pabrango INVL Technology, INDEXO bei Airobot Technologies akcijos. Tuo tarpu daugiausiai susitraukė PRFoods, Punktid Technologies, ELMO Rent bei APF Holdings kapitalizacija.


OMX Vilnius GI indeksas auga trečią mėnesį iš eilės bei jau beveik pasiekė prieš korekciją buvusį piką, po kurio patestavimo paaiškės tolimesnė jo kryptis.




Tuo tarpu OMX Tallinn GI indeksas eilinį mėnesį iš eilės konsoliduojasi.




OMX Riga GI indeksas ištrūko iš augimo kanalo pro apatinę dalį ir sulaukėme dar didesnio jo kritimo, kuris ir toliau tęsiasi.




Po augimo periodo Infortar akcijos šiuo metu yra atsidūrusios horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




INVL Technology akcijų kaina po korekcijos auga trečią mėnesį iš eilės.




PRFoods akcijų kaina pro apatinę dalį ištrūko iš nuosmukio kanalo ir toliau nesėkmingai ieško tvirto dugno.




Nordecon akcijų kaina išlieka ilgalaikiame kritimo kanale, tiesa, pastaruosius kelis mėnesius konsoliduojasi.

 


Pieno Žvaigždžių akcijų kaina po augimo periodo šiuo metu atsidūrė korekcinėje fazėje. 




Vilniaus baldų akcijų kaina nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o dabar sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo, po ko paaiškės tolimesnė kryptis. Jei pavyks sugrįžti virš kilimo tendencijos linijos, tuomet augimas prasitęs, na o priešingu atveju lauktų didesnė korekcija.




K2 LT akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Arco Vara akcijų kaina po konsolidacinio periodo šiuo metu atsidūrė naujoje kritimo fazėje.




MADARA Cosmetics akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo kanale iš kurio bandymas ištrūkti ir vėl buvo nesėkmingas.




Ekspress Grupp akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo fazėje.




Silvano Fashion Group akcijų kaina jau daugiau nei metus yra horizontalioje - konsolidacinėje fazėje ir labai mažai kinta.




Nordic Fibreboard akcijų kaina du mėnesius iš eilės augo, na o šiuo metu testuoja kritimo trendo liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas prasitęs.




SAF Tehnika akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo fazėje.




Invalda INVL akcijų kaina po korekcinio - konsolidacinio periodo bando pradėti naują augimo etapą. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




Panevėžio Statybos Tresto akcijų kaina ir toliau išlieka ilgalaikėje kritimo fazėje. Tiesa, pastaruoju metu konsoliduojasi.




Autorius: TI

Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)
 
Dar nėra komentarų