Kaip suvaldyti nuostolingas pozicijas ir nepasiduoti emocijoms?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-06 03:00 Komentarai: (1)
Kai galvojame apie prekybą, mes visada įsivaizduojame, kad neįdėję daug darbo ir nuolat augindami savo sąskaitą pasieksime įspūdingą pelną. Tačiau dauguma pradedančiųjų prekiautojų neatsižvelgia į labai svarbų prekybos kapitalo rinkoje elementą – nuostolius. Ir vis dėlto, kaip žinoma, jie absoliučiai neišvengiami – statistika šiuo atžvilgiu yra nenuginčijama.

Negana to, būtent sandoriai, uždaryti su minusu, dažniausiai būna skausmingiausi. Vidutiniškai net apie 80 procentų prekiautojų galutiniame variante kasmet patiria nuostolių, t.y. jų veikla nuostolinga. 

Bet kuris patyręs prekybininkas, nuolat gaunantis pajamų iš prekybos, tikrai pripažins, kad nuostoliai yra profesijos dalis, o geriausia, ką galime padaryti, tai apriboti jų dydį. Kaip mes galime tai padaryti? Kaip turėtume valdyti pozicijas, kurios šiuo metu patiria nuostolių? Kaip turėtumėte kontroliuoti savo emocijas šiais kritiniais momentais, kad pasiektumėte prekybos sėkmę, o ne skausmingą nesėkmę? Mes sužinosime žemiau:


Kodėl tiek daug prekiautojų nesugeba susidoroti su nuostolingomis pozicijomis?

Prieš daugelį metų mokslininkai įrodė tam tikrą liūdną dėsningumą – pelnu džiaugiamės mažiau, nei kenčiame nuo nuostolių. Praktiškai mūsų džiaugsmas uždirbus 500 eurų bus daug kartų mažesnis nei liūdesys praradus tokią sumą. Dar blogiau, kad dauguma nepatyrusių investuotojų - prekiautojų nuostolius ir pelną vertina atskirai, o ne kaip bendrą rezultatą.

Tai reiškia, kad jei per vieną dieną jie iš pradžių uždirbs 1000 eurų, o vėliau praras 800 eurų, jie to nelaikys 200 eurų pelnu. Po pelningo sandorio jų atskaitos taškas pasikeitė ir jie pradėjo galvoti, kad pelno neužfiksavo, o patyrė tik 800 eurų nuostolį, nes šiuos 1000 eurų savo galvoje jau užrašė kaip uždirbtus pinigus (nors, žinoma, jie jų neišsimokėjo), o tada rinka juos iš jų atėmė. 


Nesugebėjimas išmokti rizikos valdymo pagrindų = katastrofa

Yra dar vienas itin neigiamas aspektas, susijęs su aukščiau nurodytomis priklausomybėmis. Dauguma investuotojų - prekiautojų (ne tik pradedantieji) turi problemų su racionaliu rizikos valdymu. Ką tai reiškia? Kad jie renkasi fiksuoti mažesnį pelną, kuris pasirodė esąs „tikras“, t.y. per greitai išeiti iš pozicijos, iš kurios uždirba. Tačiau nuostolių atveju jie gali rizikuoti kur kas didesne suma, kad tik jų išvengtų, nes „rinkos tendencija ilgainiui turi apsisukti / grįžti į vidurkį“. 

Dėl to jie leidžiasi emocijų vejami, nustoja laikytis savo strategijos, praranda bet kokį racionalų sprendimų priėmimą ir nesiryžta uždaryti savo nuostolingos pozicijos, todėl jų praradimas vienoje pozicijoje tampa didžiulis. Deja, tokie veiksmai yra didžiulis žingsnis finansinės katastrofos link.


Taigi, kaip valdyti nuostolingas pozicijas?

Racionalus prekiautojas, galintis nuolat uždirbti pelną, žino, kad riziką galima lėtai ir palaipsniui didinti atliekant pelningus sandorius, tuo tarpu norint sumažinti riziką, nuostolius reikia apriboti kuo greičiau. Kokį rizikos lygį turėtumėte prisiimti? Viskas čia priklauso nuo strategijos, kurią sukūrėme ir sąžiningai išbandėme demonstracinėje sąskaitoje.


Stop Loss (nuostolių apribojimas) yra neatsiejama prekybos dalis

Žinoma, norint apriboti nuostolingas pozicijas, yra apsauginė rekomendacija, vadinama Stop Loss, kurio lygis turėtų būti griežtai apibrėžtas mūsų prekybos sistemoje. Be to, mes visada turime jį nustatyti atidarydami poziciją – ir jokiu būdu neturėtume jo išplėsti, kai pozicija atneša nuostolių!

Net jei kartais rinkos tendencija pasikeičia iškart po to, kai pasitraukiame iš pozicijos, o tai, žinoma, sukelia susierzinimą, turime išlikti nuoseklūs. Jei mūsų prekybos sistema ilgainiui veikia gerai, turėtumėte žinoti, kad atskiros nuostolingos pozicijos yra neišvengiama statistikos dalis, jos atsiranda skaičiuojant tikimybę – jos atsiras, tik jas reikia nuosekliai apriboti, kad rizika būtų sumažinta.


Kokį rizikos lygį turėtumėte prisiimti?

Dažniausiai toleruojama nuostolių rizika yra 2 procentai mūsų kapitalo, sukaupto prekybos sąskaitoje. Čia turėtų būti nustatytas Stop Loss (nuostolių apribojimo) lygis. Tačiau niekas netrukdo jums nustatyti siauresnius nuostolių sustabdymus, ypač trumpalaikių strategijų ir rinkų, kuriose yra didelis nepastovumo lygis, atveju.


Take profit (pelno realizavimas) ir grąžos - rizikos rodiklis

Be to, norėdami padidinti mūsų prekybos sistemos efektyvumą, prie jos taip pat turėtume pridėti pavedimo Take Profit nustatymą – t.y. laukiantį pavedimą uždaryti poziciją su pelnu. Tai neleis mums padaryti aukščiau aprašytos klaidos – per greitai uždaryti pelną generuojančias pozicijas. Be to, dėl to mes galėsime numatyti mūsų įėjimo tinkamumą naudodami pelno ir rizikos santykį, kuris atsiras mūsų prekybos sistemoje.

Koks turėtų būti minimalus pelno ir rizikos santykis, kad įėjimas į poziciją būtų pagrįstas? Viskas priklauso nuo vidutinio tam tikros strategijos efektyvumo. Jei konkretus treideris pasižymi tikrai dideliu sandorių efektyvumu, daugiau nei 80 procentų jų atneša jam pelno, jis gali atidaryti pozicijas su 2:1 grąžos - rizikos santykiu. Tačiau jei mūsų prekybos sistema nėra tokia efektyvi ir vidutiniškai 55 - 60 procentų pozicijų uždaromos su pelnu, geriau svarstyti tik įėjimus į rinką su minimaliu 3:1 grąžos - rizikos santykiu.


Ką galime padaryti, kad panika ir emocijos neapsunkintų mūsų prielaidų?

Jei susiduriame su rimta problema nuosekliai laikytis efektyvios strategijos kai turime nuostolingas pozicijas, turime gerai pagalvoti apie savo požiūrį į prekybą. Svarbu, be jokios abejonės, suvokti, kad prekiautojas yra asmuo, kuris siekia įgyti pranašumą iš tikimybės. Jokiu būdu per kiekvieną sandorį negalime būti 100 procentų tikri, kad mūsų tikslai bus pasiekti. Taip pat nėra nė menkiausios galimybės, kad absoliučiai 100 procentų rinkos sandorių baigsis pelnu.


Kaip įgyti pranašumą prekybos pasaulyje?

Mūsų, kaip prekiautojų, darbas yra sukurti sistemą, kuri suteiktų mums pranašumą rinkoje. Šis pranašumas yra ne kas kita, kaip didesnė strategijoje nurodyto įvykio tikimybė, o ne jo priešingybė. Tačiau svarbu suprasti, kad absoliučiai kiekvienos visatos prekybos strategijos atveju pelningų ir nuostolingų sandorių pasiskirstymas mums yra atsitiktinis, jei laikysime, kad jų serijos tęsiasi amžinai.

Tai savo ruožtu reiškia, kad niekada nesame tikri, kuris serijos sandoris bus pelningas, o kuris – nuostolis. Tačiau jei sudarysime sandorius pagal mūsų sukurtą didelės tikimybės prekybos sistemą, sudarytą atlikus šimtus operacijų naudojant šią strategiją demonstracinėje sąskaitoje arba realioje rinkoje, atitinkamo dydžio imtyje, yra labai didelė tikimybė, kad gausime pelno. 

Todėl negalime leisti, kad vieno sandorio rezultatas paveiktų mūsų jausmus, mūsų, kaip prekiautojų - investuotojų, pasitikėjimą savimi ir mūsų elgesį rinkoje. Turime nuosekliai laikytis plano ir išlaikyti discipliną. Tik tada nuostolingos pozicijos nustos mums trukdyti ir tapsime patyrę prekiautojai, pasirengę pasiekti tikros sėkmės šioje profesijoje.  


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
1.   Parašė Ragna   2024-07-07 23:05  

"Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais" - taip, jauciasi.