Kaip išvengti panikos turint pelningą poziciją?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-02 23:24 Komentarai: (0)
Prekiaujant - investuojant finansų rinkose gali atsitikti taip, kad imame panikuoti, kai mūsų atvira pozicija atneša nemažą pelną ir iškyla dilema: ką daryti? Užsitikrinti nedidelį pelną, o gal uždaryti visą poziciją?

Jei pradėsite panikuoti, kai turite atvirą poziciją - kažkas negerai. Jūsų pozicija tikriausiai per didelė lyginant su jūsų turimu kapitalu investicinėje sąskaitoje. Tai tiesa, nesvarbu, ar valdote nerealizuotą pelną ar nuostolius.

Paimkime kaip pavyzdį asmenį, turintį 100 tūkstančių eurų sąskaitą. Ar manote, kad jis panikuotų dėl pozicijos su 1000 eurų pelnu? Ar jam kils pagunda uždaryti savo poziciją vien dėl to, kad bijo „prarasti“ šiuos nerealizuotus laimėjimus? Ko gero, ne.

Dabar, jei palygintume asmenį, turintį 100 tūkstančių eurų investicinį kapitalą, su asmeniu, turinčiu tik 500 eurų, taps akivaizdu, kas labiau baiminsis ir užsitikrins 1000 eurų pelną. Galiausiai per didelis pozicijos dydis, palyginti su jūsų sąskaitos dydžiu, yra pagrindinė emocijų prekyboje - investavime priežastis.

Tačiau tai tik viena iš priežasčių, kodėl prekiautojas - investuotojas gali susirūpinti dėl nerealizuoto pelno valdymo. Taip pat yra keletą kitų, kaip taip pat ir galimų sprendimų, kuriuos aptarsime šiame straipsnyje.


Koks planas?

Geriausias būdas išvengti panikos bet kokioje situacijoje – turėti planą. Tiesą sakant, tai taikoma viskam, ką darote gyvenime, ne tik prekybai - investavimui. 

Prieš pradėdami prekiauti - investuoti, turėtumėte turėti planą. Priešingu atveju rizikuoti tiesiog neverta. Planas leidžia laikytis logiškų veiksmų. Tai taip pat vienintelis apčiuopiamas dalykas, kurį turite, kuris buvo sukurtas prieš rizikuojant savo kapitalu.

Matai, tą akimirką, kai rizikuoji pinigais, tu nebesi neutralus. Kai tik žaidime atsiranda pinigų, turite ką prarasti, ir tai gali turėti įtakos jūsų sprendimui.

Tuo tarpu prekybos planas buvo sukurtas prieš jums dar niekuo rizikuojant. Tai vienintelis dalykas, kuris leis jums ramiai ir aiškiai mąstyti, kai rinka pajudės prieš jus. Arba dar blogiau, kai kas nors iš tiesų pradeda klostytis ne taip.

Patikėkite, galiausiai tai įvyks. Svarbu ne ar, o kada, todėl atakos planas yra toks svarbus. Nesvarbu, kaip jį sukuriate. Tai gali būti Excel skaičiuoklė, Word dokumentas, užrašų knygelė arba lenta. Svarbiausia, kad jūs jį turite.

Prekybos - investavimo planas taip pat neturi būti sudėtingas ar labai išsamus. Tereikia įtraukti jūsų įėjimo į rinką priežastį, kelis pagrindinius lygius ir pasitraukimo strategiją. Tiesą sakant, raginame jus laikytis paprastumo. Kuo jis sudėtingesnis ir atima daug laiko, tuo mažesnė tikimybė, kad ilgainiui jo laikysitės. 

Kai turite planą, tereikia pamatyti, ką daro rinka, ir sekti tai, ką parašėte. Ar instrumento vertė nukrito žemiau lygio priešingai jūsų idėjai? Gali būti, kad laikas uždaryti savo poziciją. Ar buvo pažeistas pagrindinis lygis jūsų sandorio kryptimi? Galbūt laikas papildyti poziciją. Ar susiformavo priešingos eigos signalas prieš jūsų poziciją? Galbūt laikas išeiti iš sandorio. 

Turėtumėte žinoti atsakymus į visus šiuos klausimus, dar prieš nuspausdami gaiduką. Žinoma, turite sekti konkrečius kainų lygius, taikomus instrumentui, kuriuo prekiaujate arba į kurį investuojate. 

Atminkite, kad kuo geriau būsite pasirengę visoms galimoms pasekmėms, tuo mažesnė tikimybė, kad valdydami atvirą poziciją patirsite paniką. Jums nebereikės spėlioti arba leisti pinigams kontroliuoti jūsų sprendimus. Vietoj to, galite tiesiog remtis savo planu ir judėti toliau.


Nerizikuokite viskuo, ką turite

JAV yra posakis „neįkeisk ūkio“. Jis ypač populiarus pietuose, tačiau tinka visiems, nepriklausomai nuo veiklos. Tai reiškia, kad jūs nerizikuojate viskuo, ką turite, nes nesate tikri dėl rezultato.

Viena iš labiausiai paplitusių klaidų tarp prekiautojų - investuotojų yra per didelis savo sąskaitos svertas. Kitaip tariant, užima per didelę poziciją lyginant su jų kapitalo dydžiu. 

Jei manote, kad priimate sprendimus remdamiesi atviro sandorio pelnu ar nuostoliais, pabandykite per pusę sumažinti savo riziką. Taigi, jei rizikavote 5 procentais savo kapitalo, sumažinkite tai iki 2,5 procento. Net jei rizikuojate tik 1 procentu sąskaitos, bet vis dar panikuojate, pabandykite sumažinti iki 0,5 procento. Idėja yra ta, kad rizika būtų tokia maža, kad nei baimė, nei godumas neturėtų įtakos jūsų prekybai.

Kelias į sėkmę finansų rinkose yra maratonas. Tam reikia metų, o ne dienų, savaičių ar net mėnesių. Tie, kurie tai traktuoja kaip sprintą, kris ant veido net nepasiekę finišo.


Pamirškite apie pinigų uždirbimą

Ankstesnė tema yra puikus tęsinys apie tai, kas yra bene svarbiausias psichikos pokytis, kurį reikia padaryti norint užsidirbti finansų rinkose. Nustokite sutelkti dėmesį į pinigus. Tiesą sakant, pamirškite apie juos visiškai.

Žinoma, skaičiuojant pozicijos dydį vis tiek reikia atsižvelgti į sumą. Bet kalbant apie bandymus tuos pinigus padauginti, net negalvok apie tai. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl pasisakome prieš paslaugas, kurios siūlo prekybos signalus. Pagrindinis veiksnys tiems, kurie moka už tokią paslaugą, yra užsidirbti pinigų.

Tai didelė klaida. Tai prieštarauja viskam, ką yra sakęs kiekvienas sėkmingas prekiautojas - investuotojas. Tie, kurie ateina į šią veiklą, norėdami greitai užsidirbti, yra sukramtomi ir išspjaunami. Ir tai švelniai tariant.
 
Ar norite sužinoti, kaip užsidirbti pinigų šiame versle? 

Visų pirma, pamirškite pinigų užsidirbimą. Tol, kol esate susikoncentravęs į tai, kad taptumėte kitu finansų rinkų milijonieriumi, užkertate kelią objektyviam psichikos požiūriui, reikalingam sėkmei. 
Antra, pradėkite sutelkti dėmesį į procesą.

Ar turite prekybos - investavimo planą? Jei ne, geriau jį parenkite.

Ar laikotės įsipareigojimo tam tikram prekybos - investavimo stiliui, ar kiekvieną savaitę keičiate indikatorius?

Ar nuolat naudojate 4 valandų ir dienos intervalus? Ar jūs kada nors apgaudinėjote?

Kaip kontroliuojate riziką? Ar nustatote savo pozicijų dydį taip, kad baimė ar godumas jūsų nekontroliuotų?

Ar esate pakankamai kantrus, kad pasirinktumėte tik kokybiškus modelius rinkoje, atitinkančius jūsų reikalavimus?

Tai tik keli dalykai, kurie galiausiai uždirbs jums pinigų. Tuo tarpu susitelkimas į pelno siekimą paprastai išeikvoja jūsų sąskaitą, o ne ją padidina.


Realizuokite dalinį pelną

Štai paskutinė praktinė technika, kurią galbūt norėsite išbandyti. Užuot laikę visą savo poziciją, eksperimentuokite iš dalies uždarydami savo poziciją ir gaudami pelno. Pavyzdžiui, jei turite 100 punktų stop loss, pabandykite realizuoti pusę pelno, kai instrumentas pajuda 100 punktų numatyta kryptimi. Tada galite palikti antrąją pusę, kad išnaudotumėte likusį judesį.

Kai kurie prekiautojai - investuotojai sėkmingai naudoja šią techniką. Tai sumažina spaudimą ir teoriškai daro tai nerizikinga prekyba.
 
Tačiau yra kitas požiūris. Kol instrumentas krypsta numatyta kryptimi, taip patvirtindamas treiderio - investuotojo idėją, tad verčiau pozicija papildoma, nei sumažinama.  Tokiu būdu maksimaliai padidinami pelningi sandoriai, kad jie galėtų padengti nuostolingus. Tai sena 80/20 taisyklė, pagal kurią 80 procentų pelno gaunama iš 20 procentų sandorių. Kai kuriais mėnesiais tai būna dar labiau iškreipta.
 
Tačiau, kaip visada, turėtumėte eksperimentuoti su įvairiomis technikomis. Tai vienintelis būdas rasti tai, kas jums labiausiai tinka. Galite pastebėti, kad dalinio pelno realizavimas yra tinkamas būdas. Arba pasirenkate maksimaliai išnaudoti savo laimėtus sandorius padidindami, o ne sumažindami poziciją.

Galiausiai bandymai ir klaidos yra vienintelis būdas rasti tai, kas tinka jūsų asmenybei.


Santrauka

Vienas geriausių būdų išvengti panikos valdant pelningus sandorius – turėti planą. Būtinai sukurkite jį prieš įeidami į rinką, kad turėtumėte objektyvų planą kiekvienai situacijai.
 
Kelias į pelningą prekybą - investavimą yra maratonas, o ne sprintas. Nereikia per daug išnaudoti savo sąskaitos. Jei turėdami 500 eurų sąskaitoje susiduriate su 1000 eurų pelninga atvira pozicija, tikrai panikuosite, jei rinka šiek tiek pajudės prieš jus. Išlaikykite mažą pozicijos dydį, kad sumažintumėte emocinės prekybos riziką.
 
Jei norite nuolat uždirbti kaip prekiautojas rinkoje, turite pamiršti apie pinigų uždirbimą. Vietoj to sutelkite dėmesį į procesą, kaip tapti pelningu prekiautoju. Padaryk tai ir pinigai ateis. 

Būtinai išbandykite skirtingus pelningų atvirų pozicijų valdymo metodus. Nėra vieno geriausio būdo, tik tas, kuris tau labiausiai tinka.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų