Penkios dažniausiai pasitaikančios pradedančiųjų prekiautojų klaidos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-12 01:19 Komentarai: (0)
Prekiavimas - tai sunkus duonos gabalas. Tai tikrai pasakys kiekvienas, kuris kurį laiką praleido prie grafikų, nepaisant to, ar jam pasisekė, ar ne. Prekyba finansų rinkose reikalauja daug žinių, labai daug pastangų, daug pasiaukojimo ir daug laiko. Reguliarus pelnas, savo ruožtu, reikalauja didelės patirties. Daugelis prekiautojų tikrai nesusidoros su šia užduotimi.

Galima tai pavadinti natūralia atranka. Ir čia nėra jokio perdėjimo. Prekyba tinka ne visiems ir visi, kurie nėra tinkami prekybai, greitai tuo įsitikins. Vieni pasiduoda po pirmos nesėkmės, kiti bando dar kartą. Daugeliui pradedančiųjų pavyksta patekti į teisingą kelią tik po kurio laiko. Tai neabejotinai atkakliųjų sportas.

Lengva nebus, bet labai gerai, kad tu čia. Šio straipsnio skaitymas tikrai padės išvengti daugelio esminių klaidų, todėl pirmieji žingsniai prekybos pasaulyje taps daug malonesni, ramesni ir efektyvesni. Ėjimas lengviausiu keliu visada baigiasi blogai. Dėl šios priežasties viską reikia daryti tvarkingai. Kito būdo uždirbti rinkoje nėra. Skubėjimas prives jus tik prie skausmingų praradimų. Tačiau nesijaudinkite – rinka jums atlygins už kantrybę ir sunkų darbą.


Nežinantis pagrindų, t.y. šokinėti į giluminį vandenį

Norėtųsi parašyti, kad pagrindai yra pagrindai. Kad ir kaip beprasmiškai tai skambėtų, tokie yra faktai. Negalite statyti namo be pamatų. Na, gal ir įmanoma, bet jis ten ilgai nestovės. Štai kodėl taip svarbu pradėti nuo tvirtų fundamentų. Dėl to nuo pat pradžių įgausime pranašumą prieš kitus. Prieš pradėdami nuotykius su prekyba, turime susipažinti su svarbiausiais techninės analizės ir fundamentinės analizės klausimais, įskaitant, visų pirma, makroekonominius rodiklius, prekybos platformų veikimą ir aptarnavimą, investavimo psichologiją ir rizikos valdymą. Tik turėdami žinių apie visus šiuos klausimus galime pradėti galvoti apie prekybą. Tačiau kalbame ne apie prekybą realiomis lėšomis, o apie pirmuosius bandymus demonstracinėje sąskaitoje.

Žinodami fundamentalius su prekyba susijusius klausimus, galite pradėti pirmuosius bandymus sukurti pelningą prekybos sistemą. Tačiau tai bus dar sudėtingesnė užduotis. Sukurti gerai veikiančią, praktišką ir efektyvią prekybos finansų rinkose sistemą, nesvarbu, ar tai forex, ar išvestinės finansinės priemonės, yra labai daug laiko ir daug darbo reikalaujanti veikla. Bet tai verta. Ėjimas per techninės analizės rodiklių tankmę, dešimtis indikatorių ir šimtus internete siūlomų strategijų bus apdovanotas realiu pelnu. Tačiau prieš pradedant prekiauti realioje rinkoje, mūsų strategija turi būti nuodugniai patikrinta tiek esamomis rinkos sąlygomis demonstracinėje sąskaitoje, tiek naudojant atgalinius testus, t.y. automatinius istorinių duomenų testus, kurie yra įmanomi daugelyje prekybos platformų, kurias siūlo nemokamai brokeriai. Tokią patikrintą pelningą strategiją galime pradėti naudoti prekiaujant tikrais pinigais finansų rinkose.


Didelis optimizmas po pelningų sandorių

Vadinamasis didelis optimizmas, kurį pradedantieji investuotojai jaučia po pirmųjų pelningų sandorių, yra vienas didžiausių pelningos prekybos priešų. Kai esame naujokai ir tuo pačiu viskas klostosi gerai, manome, kad esame geresni ir protingesni už rinką. Dažnai tada atsitinka taip, kad prekiautojai nukrypsta nuo savo pirminių prielaidų ir dėl to pradeda pralaimėti. Tada atsiranda panika ir stresas bei noras susigrąžinti prarastus pinigus, o tai galiausiai priveda prie azartinių lošimų ir ne tik anksčiau uždirbtų pinigų, bet ir investuotų lėšų praradimo. Sena prekybos tiesa sako, kad negalima šaudyti į viską, kas juda. Pelninga strategija dar ne viskas. Psichinis atsparumas taip pat svarbus. Atsparumas tiek sėkmei, tiek nesėkmei. Abi daro neigiamą poveikį pradedantiesiems investuotojams - prekiautojams ir suteršia jų emocijas. Deja, tai veda į neišvengiamą nesėkmę.

Žinoma, galima jausti džiaugsmą, kad tai, ką darome, mums sekasi gerai ir tai duoda apčiuopiamos naudos. Tačiau atminkime, kad nesame protingesni už rinką. Galbūt pradžioje patiriame vadinamąją „naujoko sėkmę“. Tačiau tokia padėtis nesitęs amžinai.


Trūksta strategijos įgyvendinimo nuoseklumo

Anksčiau minėtas optimizmas veda prie nuoseklumo stokos įgyvendinant numatytą strategiją. Pirmosios nesėkmės taip pat lemia tą patį. Ne tam dešimtis ar net šimtus valandų sugaišome demonstracinėje sąskaitoje tikrindami rodiklius ir strategijas, kad perėję prie tikros sąskaitos jų nenaudotume. Tai absurdiškai nelogiška ir beprasmiška.

Jei mūsų strategija atneša pelno, neturėtume nuo jos nukrypti. Kai mūsų strategija veikia puikiai, dažnai galvojame, kad jei ką nors joje „patobulintume“, tikrai pradėtume uždirbti daugiau. Deja, šiuo atveju godumas nėra gerai. Paprastai tokie pataisymai sulaužys mūsų sistemą ir mes pradėsime prarasti pinigus greičiau, nei uždirbome. Todėl tokio elgesio reikėtų visiškai vengti.

Kita vertus, jūs taip pat turite suvaldyti nervus, kai patiriate nuostolių. Jei mūsų investavimo strategija demonstracinėje sąskaitoje davė patenkinamų rezultatų, yra didelė tikimybė, kad bus panašiai ir realioje sąskaitoje. Keli nepavykę sandoriai nereiškia, kad sistema veikia netinkamai. Galbūt nuostoliai atsiranda dėl to, kad dėl streso, lydinčio sandorius, kuriuose rizikuojame sunkiai uždirbtais pinigais, kažką pakeitėme savo sistemoje. Jei, savo ruožtu, strategija iš tikrųjų nustoja veikti, nekeiskite jos per greitai prekiaudami realioje rinkoje, o atsitraukite ir vėl pradėkite testavimą demonstracinėje sąskaitoje.


Perdėtas prekiavimas

Perdėtas arba perteklinis prekiavimas yra dar viena grėsmė, kuri laukia pradedančiųjų žaidėjų. Kuo tai pasireiškia? Mes tiesiog per daug prekiaujame. Taip yra dėl rinkos entuziazmo ir tai nuolat kartojasi. Perteklinės prekybos reiškinys atsiranda ir tada, kai registruojame tolesnį pelną – nes norime daugiau uždirbti, ir tada, kai patiriame nuostolių – nes norime kuo greičiau susigrąžinti. Deja, „per prievartą“ ieškant sandorių, nustumiama į šalį anksčiau nusistovėjusi ir patikrinta strategija, o tai atneša nuostolių. Per jėgą prekiauti neverta. Geriau praleisti progą, nei nuolat jos ieškoti. Jei neatidarysime pozicijos, jokios nelaimės neįvyks. Taip pat neverta gaudyti galimybės, kuri nuo mūsų jau pabėgo.


Pinigų ir rizikos valdymo principų nesilaikymas

Kiekvienas investuotojas - prekiautojas, turintis patirties, pasakys, kad be pinigų valdymo (MM) ir rizikos valdymo (t.y. kapitalo ir rizikos valdymo), jokia strategija gerai neveiks. Strategija, kurioje neatsižvelgiama į šiuos du klausimus, net nėra strategija. Pačioje pradžioje, prieš pradėdami prekiauti, turime nustatyti, kiek galime pervesti į investicinę sąskaitą ir kiek galime prarasti. Be to, turime nustatyti nuostolių dydį, kurį galime sau leisti per vieną sandorį ir kada uždarysime pelningus sandorius.

Pagal apibrėžimą daroma prielaida, kad viename sandoryje neturėtumėte rizikuoti daugiau nei 1 – 3 procentais viso sąskaitoje turimo kapitalo. Dažniausios strategijos numato 2 procentų riziką. Ir nė cento daugiau! Jūs visiškai neturite pažeisti nustatytų rizikos valdymo principų. Šiuo tikslu nustatome stop loss pavedimą, t.y. nustatymas, kuris automatiškai uždarys nuostolingą poziciją pasiekus nustatytą limitą. Be to, gera praktika taip pat laikomas pelno realizavimo pavedimo, kuris užbaigti pelningą sandorį, nustatymas dvigubai didesniu atstumu nuo sandorio atidarymo lygio nei pavedimas sustabdyti nuostolius. Dėl to iš pelningų sandorių uždirbsime dvigubai daugiau nei prarasime iš nuostolingų, taip pat neleisime sau užimti per didelių pozicijų, palyginti su mūsų investicinės sąskaitos verte.


Dabar apibendrinkime aukščiau išvardintus principus

Šios kelios aukščiau aprašytos problemos - tai yra veikimo finansų rinkose, ypač pabrėžiant negailestingą valiutų rinką, pagrindas. Labai svarbu nedaryti, tiesiai šviesiai tariant, kvailų klaidų. Daugelio dažniausiai pradedančių investuotojų - prekiautojų daromų klaidų galima lengvai išvengti. Tačiau tam reikia daug kantrybės.

Pradžioje reikia atkakliai mokytis, nes be tvirtų pagrindų niekas ilgai neišsilaiko rinkoje. Vėliau vyksta daug laiko reikalaujantis darbas demonstracinėje sąskaitoje, kur turime sukurti investavimo strategiją, kuri neštų reguliarų pelną. Joje turi būti tikslūs duomenys, apibūdinantys sandorio atidarymo ir uždarymo momentą bei rizikos ir kapitalo valdymo principus. Taip pasirengę galime pradėti prekybą didžiausioje pasaulio rinkoje.


Parengta remiantis užsienio internetiniais tinklapiais
 
Dar nėra komentarų