ES naujų automobilių pardavimo kilo, o Lietuvoje sumažėjo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-18 15:30 Komentarai: (0)
Remiantis naujausia Europos Automobilių gamintojų asociacijos informacija, per pirmąjį šių metų vasaros mėnesį naujų automobilių pardavimai mūsų šalyje mažėjo, kai ES ūgtelėjo.

Palyginus su 2023 metų birželiu, naujų automobilių Lietuvoje buvo užregistruota apie devynis procentus mažiau, kai Europos sąjungoje 4.3 procento daugiau. Kalbant apie didžiausias ES rinkas, Italijoje šis rodiklis ūgtelėjo net 15.1 procento, Vokietijoje virš šešių procentų, Ispanijoje - 2.2 procento, kai Prancūzijoje krito apie penkis procentus.

Praėjusį mėnesį mūsų šalyje naujų elektromobilių pardavimai susitraukė net 42 procentais, kai Europoje krito tik vienu procentu, hibridinių įkraunamų atitinkamai pašoko 36,6 procento ir krito beveik penktadaliu, hibridinių - elektrinių smuko 1,4 procento bei augo 26,4 procento. Benzinu varomų naujų automobilių pardavimai per minimą laikotarpį Lietuvoje krito 2,4 procento, o ES - apie vieną procentą, o dyzelinių - susitraukė 35,4 procento bei 0,9 procento.

Tarp atskirų automobilių gamintojų per birželį labiausiai savo pardavimus sąjungoje kiekine išraiška kilstelėjo Toyota grupė (13.7 procento). Renault grupės pardavimai augo 6.2 procento, Volkswagen grupės - 4.7 procento, o Stellantis - 0.4 procento. Tuo tarpu Hyundai grupės pardavimai krito apie septynis procentus, BMW grupės - 4.6 procento, o Mercedes-Benz sumažėjo 2.7 procento.

Bendrai per pirmąjį šių metų pusmetį Europos sąjungoje iš viso buvo užregistruota beveik 5,7 milijono naujų automobilių, kas palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, yra 4.5 procento daugiau, kai mūsų šalyje šis rodiklis ūgtelėjo tik simboliškai. Tarp didžiųjų Senojo žemyno rinkų per minimą laikotarpį sparčiausiai pardavimai augo Ispanijoje (5.9 procento), Vokietijoje (5.4 procento), Italijoje (5.4 procento) bei Prancūzijoje, kur ūgtelėjo apie tris procentus.
 
Dar nėra komentarų