Anglijos bankas pateisino lūkesčius - nurėžė palūkanas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-01 14:59 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo laukta, Anglijos bankas šiandien sumažino savo bazines palūkanas po to, kai metus jos buvo aukščiausiame per pastaruosius šešioliką metų lygyje.

Taigi, jos nukirptos dvidešimt penkiais baziniais punktais iki penkių procentų ir tai pirmasis jų mažinimas per pastaruosius ketverius metus. Tuo pačiu Anglijos bankas pažymėjo, jog toliau švelnins pinigų politiką atsargiai, kol pareigūnai bus labiau tikri, kad infliacija išliks nedidelė.

Tiesa, verta pažymėti, jog už palūkanų mažinimą pasisakė penki Anglijos banko nariai, na o keturi manė, kad jas dar reikia nekeisti. Laukta, jog mažinimui pritars šeši balsavimo teisę turintys Centrinio banko atstovai.

Šis sprendimas buvo pažymėtas kaip „puikiai subalansuotas“, bet kaip minėta, keturi Pinigų politikos tarybos nariai nusprendė nepakeisti skolinimosi išlaidų, nes sulėtėjusios Jungtinės Karalystės infliacijos pažangą stabdė paslaugų kainų augimas ir užsitęsusi rizika, kad antrinis poveikis gali panaikinti centrinio banko nuveiktą darbą.

Vis dėlto Komitetas pažymėjo, kad tikisi, jog bendra infliacija sumažės, o infliacijos lūkesčiai artės link tikslo. Be to, ribojanti monetarinė politika sulėtino BVP augimą iki žemiau potencialo, kai darbo rinkoje padėtis ir toliau išlieka gera, o tai pateisina mažiau ribojančią politiką.
 
Dar nėra komentarų