Dujų kaina Europoje pakilo aukščiausiai per aštuonis mėnesius

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-01 16:37 Komentarai: (2)
Susirūpinimas dėl įvykių Artimuosiuose Rytuose lėmė penktą iš eilės gamtinių dujų kainų augimą Europos rinkoje. Jos brangiausios nuo pat praėjusių metų gruodžio.

Neseniai įvykę Izraelio atsakomieji išpuoliai, ypač Hamas politinio vadovo likvidavimas Irano sostinėje, sukėlė baimę dėl dar didesnio konflikto, besitęsiančio nuo spalio mėnesio, eskalavimo, dėl kurio gali sutrikti dujų tiekimas tuo metu, kai pildomos jų atsargos prieš žiemą.

Vien antradienį Nyderlandų biržoje dujos pabrango net virš šešiolikos procentų. Vakar jų kaina ūgtelėjo dar virš vieno procento, na o šiandien gamtinės dujos brangsta beveik trimis procentais iki 41.01 euro už megavatvalandę. Paskutinį kartą prieš tai tokia kaina fiksuota praėjusių metų gruodžio pradžioje.

„Tolesnis eskalavimas Artimuosiuose Rytuose parodė, kaip greitai dujų kainos gali kilti per dieną“ – pabrėžė Rabobank energijos rinkos strategė Florence Schmit.

Bloomberg nurodo, kad padėtį dar labiau pablogina apie 30 procentų lyginant su vidutiniu sumažėjęs SGD krovinių įplaukimas į Europą, taip pat gavybos iš telkinių Norvegijoje pertraukos. Analitikai nurodo, kad nors dujų saugyklų užpildymas šiam metų laikui yra pakankamas, bet karščio bangos, padidindamos oro kondicionavimo naudojimą, gali kilstelti energijos, taigi ir dujų, poreikį.

Vien per savaitę dujos mūsų žemyne pabrango apie dvidešimt aštuonis procentus, o per pastaruosius vienerius metus - apie keturiasdešimt tris procentus.
 
1.   Parašė MartaI   2024-08-01 16:54  

Infliacija grįš, nes ir Iranas tuoj atakuos, nafta irgi brangs.

 
2.   Parašė Klaustukas   2024-08-01 19:28  

Kodel Lietuva turi pisti kad duju kaina pakilo, kai ji turi SAVO duju terminala ir perka dujas PIGIAU???