Europoje ir Lietuvoje mažmeninės prekybos kritimas

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-06 13:25 Komentarai: (0)
Paviešinus naujausią Eurostat informaciją paaiškėjo, jog tiek Europoje, tiek mūsų šalyje fiksuotas mažmeninės prekybos apimčių kritimas.

Birželį palyginus su ankstesniu mėnesiu, minimas rodiklis mūsų šalyje krito net 1.7 procento, kai geguže augo 2.1 procento. Euro zonoje mažmeninės prekybos apimtys susitraukė 0.3 procento, kai laukta, jog šis rodiklis nepakis, Europos sąjungoje krito 0.1 procento, o mėnesį prieš tai jis augo po 0.1 procento.

Tarp sąjungos šalių labiausiai mažmeninė prekyba per pirmąjį vasaros mėnesį smuko Kroatijoje (2.7 procento) bei Austrijoje (2.3 procento), o daugiausiai augo Rumunijoje (1.8 procento) ir Bulgarijoje (1.4 procento).

Euro zonoje per šeštą šių metų mėnesį maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.7 procento, ne maisto produktų - 0.1 procento, kai degalų pakilo 0.5 procento. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai susitraukė vienu procentu, ne maisto produktų nepakito, o degalų augo 0.6 procento.

Tuo tarpu šių metų birželį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, Lietuvoje mažmeninė prekyba augo 3.1 procento, kai mėnesį prieš tai - 5.7 procento. Europos sąjungoje metinis prieaugis prislopo nuo 0.7 iki 0.1 procento, o euro zonoje jau fiksuota, kad per lyginamąjį laikotarpį mažmeninės prekybos apimtis krito 0.3 procento, kai dar gegužę fiksuotas 0.5 procento metinis prieaugis.

Remiantis Eurostat duomenimis, tarp sąjungos šalių per metus labiausiai mažmeninė prekyba pakilo Rumunijoje (10.2 procento) bei Liuksemburge (7.9 procento), o daugiausiai krito Belgijoje (7.3 procento) ir Estijoje (4.1 procento).

Euro zonoje per metus maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.7 procento, ne maisto produktų augo 0.3 procento, o degalų padidėjo 0.3 procento. Europos sąjungoje maisto, gėrimų ir tabako pardavimai smuko 0.5 procento, ne maisto produktų pakilo 0.7 procento, o degalų - 0.5 procento.
 
Dar nėra komentarų