Teslai mažesni muitai nei Kinijos elektromobilių gamintojams

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-20 15:36 Komentarai: (0)
Europos Komisija antradienį paskelbė, kad už Tesla automobilius pagamintus Kinijoje reikės mokėti mažesnius muitus, nei bus taikomi Kinijos elektromobilių gamintojams.

EK pasiūlė tokią leidžiančią nukrypti nuostatą kartu su antradienį pristatytu projektu Kinijoje pagamintiems elektromobiliams iki šiol laikinai taikomus muitus padaryti nuolatiniais.

Tesla, kaip vienintelė elektrinių transporto priemonių gamintoja, turinti gamyklas Kinijoje, kreipėsi į Europos komisija dėl leidžiančios nukrypti nuostatos. Pagal antradienio Europos Komisijos pasiūlymą, kuriam dar turi pritarti valstybės narės, bendrovė mokės ne 20,8 procento, o tik 9 procentų muitą už Tesla Kinijoje gaminamus ir į ES importuojamus elektromobilius. Kitiems Kinijoje gaminamiems elektromobiliams tarifai svyruos nuo 17 iki 36,3 procento.

Muitai bus taikomi tik Kinijoje pagamintiems automobiliams. Tai susiję su EK vadovės Ursulos von der Leyen prašymu vykdyti procesą, kuriame Europos komisija nagrinėjo, ar ir kiek Pekinas subsidijuoja elektromobilių gamybą.

Teisindamas pasiūlymą dėl Tesla, anoniminis ES pareigūnas pabrėžė, kad skirtingai nei Kinijoje gaminantys Europos gamintojai, tokie kaip BMW ar Volkswagen, ši amerikiečių kompanija yra vienintelė visiškai užsienietiška įmonė, šioje šalyje veikianti savarankiškai. Kiti užsienio gamintojai veikia bendros įmonės pagrindu su Kinijos kompanijomis. Todėl Europos įmonės mokės muitus už savo elektrines transporto priemones tokio pat dydžio, kaip ir Kinijos subjektai, su kuriais jos bendradarbiauja.

Panašiai kaip ir Kinijos subjektai, Europos komisija atliko procedūras prieš Tesla. EK šaltinio teigimu, Tesla bendradarbiavo su ES pareigūnais, parodydama „visus duomenis, kurių jie prašė“.

BYD elektromobiliams pagamintiems Kinijoje importo muitas į ES sumažintas nuo 17,4 iki 17 procentų, Geely nuo 19,9 iki 19,3 procento, SAIC nuo 37,6 iki 36,3 procento.

Kitoms bendrovėms, bendradarbiaujančioms su ES tiriant Kinijos didelį elektromobilių subsidijavimą, bus taikomi 21,3 procento tarifai, nurodė Komisija. Tai yra daugiau nei 20,8 procento muitas, su kuriuo bendradarbiaujančios įmonės būtų susidūrusios pagal ankstesnį liepos mėnesį priimtą ES sprendimą.

Nebendradarbiaujantiems bus taikomi 36,3 procento importo muitai, kai prieš tai siūlyta 37,6 procento.

Tesla turi gamyklą Šanchajuje. Pasak Kinijos žiniasklaidos, kurią cituoja amerikiečių svetainė CNBC, gamykla 2023 metais pagamino 947 tūkstančius elektromobilių iš kurių 600 tūkstančių buvo skirta Kinijos rinkai.

Iki šiol ES laikinai nustatyti muitai nuo lapkričio mėnesio turi tapti nuolatiniai. Šie vadinamieji kompensaciniai tarifai bus pridėti prie įprasto 10 procentų importo muito, taikomo į ES importuojamiems elektromobiliams.
 
Dar nėra komentarų