Švedijos centrinis bankas sumažino palūkanas ir žada tolesnius karpymus

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-08-21 11:08 Komentarai: (0)
Švedijos centrinis bankas vakar posėdyje antrą kartą šiais metais sumažino palūkanas per 0,25 procento. Dabar pagrindinė palūkanų norma yra ties 3,5 procento. Sprendimas priimtas vieningu balsavimu, taip pat indikuojami dar 2-3 mažinimai šiais metais.

Kalbėta, jog infliacijos rizikos yra šiek tiek sumažėjusios, tačiau neapibrėžtumas vis dar didelis. SEB grupė (ir rinka) tikisi dar 3 palūkanų mažinimų šiais metais – papildomo 0,75 proc. sumažinimo per šiuos metus. Dar iki susirinkimo EUR/SEK kursas pradėjo kristi, po palūkanų mažinimo paskelbimo kursas smuko dar 0,5 procento. Šiuo metu EUR/SEK kursas laikosi ties 11,38. Švedijos krona ir toliau lieka „rizikinga“ valiuta, jos vertė kyla ir krenta kartu su pasaulio rizikos tolerancijos pokyčiais.

JAV akcijos pagaliau smuko. Po 8 iš eilės prekybos sesijų augimo, vakar S&P 500 indeksas pigo per 0,2 procento. Azijos rinkos taip pat pasekė paskui ir bendrai rytas regiono akcijoms yra neigiamas. Pasyvią naujais duomenimis savaitę rinkos yra ganėtinai ramios, tačiau JAV doleris ir toliau pinga – EUR/USD kursas pakilo iki naujų aukštumų šiais metais (1,112). Kol JAV dolerio vertė krenta, aukso kaina šuoliuoja į naujas aukštumas. „CNN“ baimės ir godumo indeksas šiuo metu yra grįžęs į neutralią teritoriją, dar prieš kelias savaites indeksas fiksavo ekstremalią baimę rinkose.

JAV demokratų partijos suvažiavime buvęs prezidentas Barakas Obama atliko energingą kalbą. Po Bideno pasitraukimo iš rinkimų Kamala Harris įgavo pagreitį ir pradėjo sparčiai rinktis rinkėjų palaikymą visoje šalyje. „RealClearPolitics“ duomenimis prieš savaitę Harris šansai tapti prezidente siekė beveik 54 proc., o šiuo metu vis dar turi nedidelį pranašumą laimėti rinkimus. Demokratams pavyko išlaikyti inerciją proteguojant savo kandidatę į prezidentus, o respublikonų kampanija vis dar neranda geros atakos krypties kuri skaudėtų Harris. Abu kandidatai kol kas žarstosi populistiškais pažadais dėl mažesnių mokesčių, paramos perkantiems būstą ar išmokų šeimoms su vaikais. Šiandien kalbės Bilas Klintonas ir kandidatas į viceprezidentus Tim Walz, o ketvirtadienį demokratų suvažiavimą uždarys pati kandidatė į prezidentes.
 
Dar nėra komentarų