Baltijos akcijų rinkos apžvalga (2 dalis)

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-17 21:30 Komentarai: (0)
Praėjusią savaitę buvo apžvelgti į OMX Baltic Benchmark GI indeksą įeinančių įmonių bei bankų veiklos rezultatai, tačiau kaip įprasta neignoruosime ir kitų akcinių bendrovių, kurių akcijomis prekiaujama Baltijos biržoje. Didesniosios jų dalies rinkos vertė šiais metais smuktelėjo, be to, nemažai yra tokių kompanijų, kurių grynasis veiklos rezultatas yra neigiamas. 


Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Baltijos šalių kompanijų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Kaip įprasta pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) ir naujausius santykinius finansinius rinkos vertės rodiklius. 

Atkreipiame dėmesį, jog iš Rygos biržos pasitraukė Latvijas Gaze. Iki šiol savo pirmojo šių metų pusmečio veiklos rezultatų nepaskelbė: ELMO Rent, Frigate, Grab2Go, J. Molner, Punktid Technologies, Robus Group, Saunum Group bei Žemaitijos Pienas.


Kaip matome žemiau pateiktoje lentelėje, bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos smuktelėjo, o EBITDA pelnų atveju ji tapo dar labiau neigiama. Pabrėžtina, kad toks pats negatyvus reiškinys buvo fiksuotas ir kalbant apie kitas apskaičiuotas veiklos rezultatų pokyčių medianas (pramonėje ir Latvijos atveju jau ir pajamų pokyčių medianos procentine išraiška yra su minuso ženklu).

Tarp šioje apžvalgoje figūruojančių bendrovių labiausiai savo pajamas ir EBITDA pelnus kilstelėjo Estijos statybų kompanija Nordecon, mūsų šalies sūrių ir kitų pieno produktų gamintojas Rokiškio Sūris, Kauno energija bei nekilnojamo turto srityje investuojantis INVL Baltic Real Estate. Priešingoje padėtyje atsidūrė legendinė Snaigė, kitas Vilniaus biržos senbuvis Utenos trikotažas, investicinė bendrovė Infortar, Amber Grid, Bercman Technologies, APF Holdings, nekilnojamo turto kompanija Hepsor bei Latvijos bendrovė dirbanti technologijų srityje, t.y. SAF Tehnika.

Didžiausias EBITDA maržas šįkart sugeneravo EfTEN Real Estate Fund, INVL Baltic Real Estate bei INVL Baltic Farmland. Kitą vertus nemažos dalies Baltijos biržos atstovių minimas pelningumo rodiklis buvo neigiamas, t.y. Airobot Technologies, Arco Vara, Bercman Technologies, Hepsor, INDEXO, Panevėžio Statybos Tresto, PRFoods, SAF Tehnika, Snaigės bei Utenos trikotažo. Bendra šio rodiklio mediana, lyginant su 2023 metų antruoju ketvirčiu, smuktelėjo, kaip ir visais kitais apskaičiuotais atvejais (Estijoje ir Latvijoje netgi tapo neigiama), išskyrus pramonės šaką. Savo EBITDA pelningumus kilstelėjo penkiolika, o kritimą fiksavo - devyniolika.


 
ROA arba turto grąžos atveju jos bendra mediana smuko nuo 0,6 iki 0,4 procento. Kritimas taip pat fiksuotas pramonėje, finansuose ir tarp Latvijos atstovių, kur šis medianinis rodiklis apskritai tapo neigiamas (beje, ROA su minusu taip pat yra pramonėje ir Estijoje). Turto grąžos prieaugiu gali pasigirti septyniolika bendrovių, o štai kritimą fiksavo dvidešimt. Tarp Baltijos biržos atstovių stambiausius ROA rodiklius sugeneravo MADARA Cosmetics, kas susiję su vienkartinėmis pajamomis pardavus aktyvus, bei taip pat Silvano Fashion Group ir K2 LT. Tuo pačiu verta pažymėti, jog net aštuoniolikos įmonių minimas pelningumo rodiklis buvo su minuso ženklu, nes jų veikla buvo nuostolinga, arba tiek pat, kiek ir prieš metus.

Pažvelgus į naujausius santykinius finansinius medianinius rinkos vertės rodiklius matome, kad jie šiuo metu ir toliau išlieka itin žemi, kas siejama su mažesniu likvidumu ir didesne rizika. Taigi, vis dėlto belieka konstatuoti, jog apžvelgiamų kompanijų akcijos bent dabar yra per daug stipriai nuvertintos, ypač Estijos atveju. 

Nuo 2024 metų pradžios bendra apžvelgiamų įmonių akcijų kainų pokyčių mediana yra neigiama, tiesa, daugiau nei tris kartus mažesnė nei buvo per visus praėjusius metus. Brangusių ir pigusių akcijų santykis - 17 ir 27. Labiausiai nuvertėjo Estijos atstovių nuosavybės vertybiniai popieriai, tuo tarpu mūsų šalies kompanijų akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama.

Tarp apžvelgiamų kompanijų šiais metais labiausiai pakilo INVL Technology rinkos vertė, kuri pašoko net 69,5 procento. Be to, pastebimiau pabrango Infortar, INDEXO, J. Molner, Invalda INVL ir City Service akcijos. Tuo tarpu daugiausiai per minimą laikotarpį susitraukė ELMO Rent, Saunum Group, Utenos trikotažo bei Punktid Technologies kapitalizacija.


OMX Vilnius GI indeksas praėjusį mėnesį nukrito žemiau augimo trendo linijos, na o šį mėnesį sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei pavyks tvariai grįžti virš augimo trendo linijos, tuomet augimas prasitęs, na o priešingu atveju gali laukti nauja kritimo banga. 
 



Po horizontalaus - konsolidacinio periodo OMX Tallinn GI indeksas pajudėjo žemyn, artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys.




OMX Riga GI indeksas nukrito anksčiau suformuoto dugno, na o po to sulaukėme atšokimo ir kritimo trendo linijos testavimo. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas prasitęs. 




MADARA Cosmetics akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo kanale, tiesa, šiuo metu testuoja prieš tai suformuotą kritimo dugną. Jei šis lygis atlaikys, tuomet galime sulaukti atšokimo.




Ekspress Grupp  akcijų kaina išlieka žemiau kritimo trendo linijos, tačiau pastaraisias mėnesiais konsoliduojasi ir bando formuoti kietą dugną.




K2 LT akcijų kaina ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Po atšokimo ir augimo turime Vilniaus baldų akcijų kainos korekciją. 




Nordecon akcijų kaina šiuo metu testuoja ilgalaikio kritimo kanalo viršutinę dalį. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas prasitęs, tad būtina atidžiai stebėti padėtį.




Silvano Fashion Group akcijų kaina ilga laiką konsolidavosi, na o pastaruosius kelis mėnesius galime įžvelgti jos naujo kritimo pradžią.




INVL Technology akcijų kaina tęsia savo augimą bei šį mėnesį pakilo virš prieš korekciją buvusio pasiekto piko. Artimiausiu metu paaiškės, ar tai yra tvarus reiškinys. 




Infortar akcijų kaina po augimo etapo ir toliau išlieka horizontalioje - konsolidacinėje fazėje.




Invalda INVL akcijų kaina išlieka virš dabartinio augimo trendo linijos, tiesa, prie jos artėja, tad po patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.




Utenos trikotažo akcijų kaina nukrito žemiau anksčiau pasiekto savo visų laikų žemiausio lygio bei ir toliau išlieka kritimo trende.




Nordic Fibreboard akcijų kaina patestavo kritimo metu suformuotą dugną bei nuo jo atšoko, na o šiuo metu vėl testuota kritimo trendo liniją. Jei pavyks tvariai virš jos pakilti, tuomet atšokimas prasitęs.




SAF Tehnika akcijų kaina išlieka žemiau kritimo trendo linijos, tiesa, pastaruoju metu bando konsoliduotis ir formuoti kietą dugną.




Rokiškio Sūrio akcijų kaina pakilo virš ankstesnio augimo piko, po ko sulaukėme šio judesio tvarumo testavimo. Jei paaiškės, kad tai yra tvarus judesys, tuomet augimas prasitęs.




Arco Vara akcijų kaina ir toliau išlieka kritimo fazėje.




VIRŠI-A akcijų kaina išlieka kritimo kanale, tačiau pastaruoju metu konsoliduojasi ir artėja prie šio kanalo viršutinės dalies, po kurios patestavimo paaiškės tolimesnė kryptis.





Autorius: TI


Dar daugiau apžvalgų rasite mūsų tinklapio straipsnių skiltyje Apžvalgos (bei nuspaudę šią aktyvuotą nuorodą)
 
Dar nėra komentarų