Kokiu spartumu FED pradės palūkanų mažinimo ciklą?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2024-09-18 10:44 Komentarai: (1)
JAV vartotojai ir toliau aktyviai vartoja. Mažmeninės prekybos duomenys per rugpjūtį augo 0,1 proc., ir įveikė prognozes, jog po stipraus augimo liepą (+1,1 proc.) pardavimai sulėtės. Nepaisant solidžių skaičių, pardavėjai kalba jog mažesnes pajamas gaunantys vartotojai dėl išaugusių kainų išlaidauja mažiau, ypač galutinai pasibaigus per pandemiją sukauptiems pinigams.

Turtingesni vartotojai (kurie sudaro didesnę dalį visų išlaidų) jaučia mažiau skausmo, iš dalies dėl didesnės finansinių aktyvų grąžos ir išaugusių turimo būsto kainų.

Nepaisant geresnių nei tikėtasi duomenų, rinkos ir toliau deda vilčių dėl agresyvaus FED palūkanų mažinimo starto. Šiandien vakare (21:00) FED pagaliau užbaigs spekuliacijas ir paskelbs pirmąjį palūkanų kirtį. Klausimas išlieka nepakitęs jau kurį laiką – ar bus startuota su 0,5 proc. punkto (šiam variantui labiau pritaria rinkos), ar su atsargesniu 0,25 proc. punkto mažinimu. Žinoma, svarbu paminėti, jog rinkų nuomonė per paskutinę savaitę pasikeitė be rinkas judinančių duomenų publikavimo ar centrinio banko pareigūnų komentarų. Nepaisant kaip niekad neaiškaus FED plano, SEB grupė mano, jog FED imsis 0,25 proc. punkto mažinimo. Vienas argumentų yra, jog FED vadovas J. Powell siekia vieningų sprendimų, o kai kuriuos sprendimų priėmėjus įtikinti iškart imtis didelio mažinimo gali būti sunku. Taip pat FED gali išsigąsti, jog paskelbus 0,5 proc. punkto mažinimą, rinkos gali pradėti tikėtis dar agresyvesnio centrinio banko pozicionavimo.

Rinkos trečiadienį prieš FED posėdį juda atsargiai. S&P 500 indeksui vakar (+0,03 proc.) vos ne vos pavyko pratęsti 7 dienų augimo seriją, o šiandien Azijos prekybos sesijoje rinkos taip pat juda šiek tiek aukščiau. Naftos kainos paskutinėmis dienomis vėl pradėjo didėti, „Brent“ kaina trumpam vėl grįžo iki 74 USD/bl, po to kai tūkstančių žmonių „peidžeriai“ sprogo Libane ir Sirijoje. Teroristinė grupuotė „Hezbollah“ tai vadina Izraelio specialiųjų pajėgų ataka.
 
1.   Parašė Krosneles.eu   2024-09-18 12:16  

Manau nekeis palūkanų normos.