Įtampa tarp JAV ir Kinijos trikdo pasaulinę prekybą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-30 14:07 Komentarai: (0)
Nobelio premijos laureatas Joseph Stiglitz mano, kad didėjanti įtampa JAV ir Kinijos santykiuose pradeda trikdyti pasaulinę prekybą bei sukuria ir grėsmes, ir naujas galimybes, praneša Bloomberg.

Ekonomistas atkreipia dėmesį į tai, kad JAV mažinant savo poveikį Kinijai, Azijoje ir Pietų Amerikoje atsiranda naujų prekybos santykių.

„Visa Kinijoje esanti gamyba bus perkelta. Esame pirmame etape, kai vyksta didžiuliai pokyčiai ir prekės keliauja iš Kinijos į Vietnamą arba iš Kinijos į Meksiką. Tai pakeičia esamus srauto modelius“ - tikino jis.

Nobelio premijos laureatas mano, kad Kinijos suvokimas kaip grėsmė skatina JAV sumažinti riziką. Dėl to keičiasi pasaulinė prekybos sistema, gyvavusi nuo Antrojo pasaulinio karo.

„Naujajame pasaulyje buvimas tinkamoje pusėje bus labai svarbus ir bus puiki galimybė kylančios ekonomikos ir besivystančioms šalims“ – sakė Joseph Stiglitz.

Tai gali būti ypač naudinga žaliavų tiekėjams, pavyzdžiui, Pietų Amerikos šalims, kurios daugiausia eksportuoja į Kiniją. Kai kurioms iš šių šalių gali būti naudinga „kilti aukštyn tiekimo grandinėje“ ir gaminti daugiau prekių namuose.

Joseph Stiglitz perspėja, kad jei JAV ir Kinijos santykiai pablogės ir Amerika įves griežtus prekybos su Kinija apribojimus, tai turės didelių pasekmių kylančios ekonomikos šalims.

„Tai yra blogiausias scenarijus ir tikrai bauginantis“ – reziumavo jis.
 
Dar nėra komentarų