Sandoris žlugs?

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-02 14:41 Komentarai: (0)
Saudo Arabija ruošiasi smogti Rusijos biudžetui. Ji planuoja naftos gavybos padidėjimą, dėl kurio sumažės žaliavos, kuri yra svarbus Rusijos biudžeto elementas, kainos.

Saudo Arabija ketina atsisakyti savo žaliavinės naftos kainos tikslo, kuris buvo 100 dolerių už barelį bei ruošiasi didinti gavybą. Karalystė siekia padidinti gavybą nuo gruodžio mėnesio ir yra pasirengusi pasinaudoti mažesnėmis naftos kainomis.

Kaip skelbta, vidutinė dienos gavyba padidės 83 tūkstančiais barelių per mėnesį. Nuo 2025 metų gruodžio gavyba didės 1 mln. barelių. Dabar Saudo Arabija išgauna 8,9 mln. barelių per dieną.

Rusijai tai reiškia pajamų mažėjimą situacijoje, kai 2025 metų biudžete nurodytos karo išlaidos turi būti padidintos dar 22 procentais, rašo The Moscow Times.

Saudo Arabijos pranešimas reiškia daugiau nei metus trukusio neformalaus Rijado ir Maskvos pakto, kuris apribojo gamybą OPEC+ formatu ir dėl to buvo didinamos žaliavos kainos, pabaigą.

Šis susitarimas kėlė nerimą Vakarams, kurie remia 2022 metais Rusijos užpultą Ukrainą. Glaudūs ryšiai tarp vahabitų karalystės sosto įpėdinio princo Muhammado bin Salmano ir Vladimiro Putino ir posūkis į Maskvą buvo dar skausmingesnis, nes Rijadas anksčiau buvo artimas Vašingtono bendradarbis.

Maskvą ir Rijadą suartino JAV plėtra energijos rinkoje, ypač skalūnų dujų ir žalios naftos gavybos srityje. Prisiminkime, kad būtent naftos interesų suartėjimas lėmė naftos kartelio plėtrą ir OPEC+ sukūrimą 2016 metais.

Dabar karalystės interesai nugalėjo. Jei Saudo Arabija iš tikrųjų padidins gavybą, Brent naftos kainos 2025 metais gali nukristi žemiau 60 dolerių už barelį.
 
Dar nėra komentarų