Nobelio premijos laureatai perspėja dėl Trumpo

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-26 17:17 Komentarai: (0)
Šešiolika Nobelio ekonomikos premijos laureatų atvirame laiške perspėja, kad antroji Donaldo Trumpo kadencija bus susijusi su infliacijos atgimimu ir ilgalaike žala JAV ekonomikai. Ekonomistai apskaičiavo, kad Joe Bideno ekonominė programa yra daug geresnė.

Nobelio premijos laureatai išreiškė susirūpinimą, kad Donaldo Trumpo antroji kadencija gali neigiamai paveikti JAV ekonominę padėtį ir ją destabilizuoti. Paviešintame laiške jie rašo, kad toks scenarijus greičiausiai padidintų infliaciją dėl fiskališkai neatsakingų Donaldo Trumpo biudžetų. Dokumentas buvo sukurtas Josepho Stiglitzo, buvusio Pasaulio banko vyriausiojo ekonomisto ir 2001 metų Nobelio premijos laureato, iniciatyva.

Pasak Nobelio premijos laureatų, daugelis amerikiečių yra susirūpinę dėl infliacijos, kuri, nors ir krenta sparčiais tempais, gali vėl kilti valdant Trumpui. Jie taip pat teigė, kad nepaisant dabartinio prezidento ekonominės politikos vertinimo skirtumų, jo programa yra daug geresnė nei Donaldo Trumpo planai.

Laiške buvo akcentuoti keli abejotini Trumpo pasiūlymai, įskaitant mokesčių planus, kurie pratęstų arba padidintų mokesčių lengvatas nuo pirmosios kadencijos, palankias turtingiausiems. Šie veiksmai gali padidinti JAV skolą daugiau nei 4 trilijonais dolerių. Donaldas Trumpas netgi pasiūlė visiškai panaikinti pajamų mokestį ir jį pakeisti muitais importuojamai produkcijai, o tai ekspertų nuomone nerealu.

Kiti prieštaringai vertinami Trumpo pasiūlymai, pasak Nobelio premijos laureatų, apima visuotinių muitų įvedimą visoms importuojamoms prekėms ir 60 procentų muitų tarifus produktams iš Kinijos. Palyginimui, Bideno programa, be kita ko, siūlo įvesti minimalų 20 procentų mokestį už turtą, kurio vertė viršija 100 milijonų JAV dolerių, padidinti pelno mokestį nuo 21 iki 28 procentų ir kilstelti mokesčių lengvatą už kiekvieną vaiką iki 3 - 3,6 tūkstančio dolerių.

Nepaisant kainų augimo sulėtėjimo, solidaus ekonomikos augimo, žemo nedarbo ir atlyginimų augimo, dauguma amerikiečių neigiamai vertina ekonomikos būklę, kaltindami Bideną dėl infliacijos.
 
Dar nėra komentarų