Senėjanti visuomenė - tai didžiulis iššūkis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-17 14:22 Komentarai: (0)
Anot ekonomisto Paul Krugman, viena iš problemų, su kuriomis susidurs Europa ir JAV, bus didėjantis gyventojų amžius. Tai labiau paveiks Europą, nes vidutinio amerikiečio gyvenimo trukmė yra trumpesnė.

Paul Krugman paaiškino, kad taip yra dėl vadinamųjų mirčių nuo nevilties, t.y. ankstyvos mirties, susijusios su narkotikais ar savižudybe.

"Europa, priklausomai nuo šalies, turi realią problemą. Per mažai darbuotojų moka į pensijų sistemą ir per daug pensininkų ja naudojasi" – sakė jis.

Vienas iš būdų kovoti su senėjančia visuomene gali būti migracija. Paul Krugman patikino, kad ją vertina teigiamai.

„Migracijos dėka mano seneliai atvyko į Ameriką“, – sakė jis, bet pažymėjo, kad „svarbu, iš kur kilę jūsų migrantai ir kokia jų kultūra“.

„Jungtinių Amerikos Valstijų patirtis migracijos srityje, nors žmonės ja netiki, buvo tikrai teigiama“ – sakė Nobelio premijos ekonomikos srityje laureatas bei pridūrė, jog nusikalstamumo lygis tarp emigrantų JAV yra „gana žemas“.

Jo nuomone, tokioms vietoms, kaip Niujorkas, kuris priima daug migrantų, „ekonomikos ir visuomenės saugumo požiūriu sekasi gerai“, nors Paul Krugman pažymėjo, kad Europoje yra sunkiau.
 
Dar nėra komentarų