Pelnas iš rusiškų aktyvų keliauja į Ukraina

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-22 13:27 Komentarai: (0)
Liepą Europos fondas Ukrainai gaus pirmąjį 1,55 mlrd. eurų pervedimą. Pinigai gaunami iš pajamų iš Rusijos turto, kurio bendra vertė Vakarų rankose siekia apie 260 mlrd. eurų.

Euroclear Bank yra tarptautinė finansų institucija, įsikūrusi Briuselyje, kurios specializacija yra sandorių kapitalo rinkose vykdymas. Jame yra įšaldytas Rusijos turtas, kurio vertė – apie 200 milijardų eurų.

Tai yra maždaug du trečdaliai viso G7 šalių ir ES įšaldyto Rusijos centrinio banko turto, kurį ši šalis laikė užsienyje, gaudama didelį pelną. Kalbame apie grynuosius pinigus ir vertybinius popierius, kurių bendra vertė yra maždaug 260 mlrd. eurų.

Praėjusių metų pabaigoje Euroclear iš sulaikyto Rusijos turto gavo 4,4 mlrd. eurų pajamų, o bendras pelnas iki 2027 metų gali siekti 20 mlrd. eurų.

Pinigai atiteks ne Rusijai, o puolamai Ukrainai. ES susitarė dėl to birželio mėnesį. Pinigai į Kijevą pateks per tarpininkaujančias šalis: Vokietiją, Čekiją ir Daniją, kurios tikriausiai irgi iš to uždirbs.

Iki metų pabaigos Ukrainos skolos ir BVP santykis pasieks 94 procentus. The Economist teigimu, tai yra daug tokią neramią finansinę istoriją ir ekonomikos dydį turinčiai šaliai. Nors sąjungininkų teikiamos sumos yra įspūdingos, jos yra artilerijos, tankų ir specialios paskirties fondų, o ne grynųjų pinigų pobūdžio.
 
Dar nėra komentarų