Norvegijos valstybinio fondo grąža - 8,6 procento

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-08-16 12:29 Komentarai: (0)
Didžiausias pasaulyje Norvegijos valstybinis investicinis fondas per pirmąjį šių metų pusmetį sugeneravo 8,6 procento grąžą. Uždirbta buvo tik iš akcijų, kai tiek iš obligacijų, tiek iš nekilnojamo turto bei atsinaujinančios energijos investicijų grąža buvo neigiama.

Jo vertė per pusmetį išaugo 1,478 trilijono Norvegijos kronų, arba maždaug 140 mlrd. dolerių iki 17,745 trilijono kronų.

Akcijų portfelis sudarė 72 procentus fondo vertės birželio pabaigoje. Savo ruožtu obligacijos 26,1 procento ir nekilnojamasis turtas - 1,7 procento. Atsinaujinančios energijos infrastruktūra, į kurią fondas investuoja, sudarė 0,1 procento viso portfelio vertės.

Investicijų į akcijas grąža per praėjusį pusmetį siekė net 12,5 procento, o kitose turto klasėse fondas pranešė apie nuostolius. Investicijų į obligacijas grąža siekė minus vieną procentą, kaip ir investicijų į nelistinguojamą nekilnojamąjį turtą. Atsinaujinančios energetikos infrastruktūros nuostoliai siekė net 17,7 procento.

„Kapitalo investicijos pirmąjį pusmetį davė labai didelę grąžą. Šiuos rezultatus daugiausia lėmė technologijų akcijos, nes išaugo naujų dirbtinio intelekto sprendimų paklausa“ – sakė Norges Bank Investment Management generalinis direktorius Nicolai Tangen.

Pasauliniu mastu pusmečio pabaigoje Norvegijos fondas buvo investavęs į 8763 įmonių akcijas iš 66 pasaulio šalių. Vertingiausi akcijų paketai buvo tokiose kompanijose kaip Microsoft (42,6 mlrd. dolerių), Apple (36,7 mlrd. dolerių), Nvidia (35,4 mlrd. dolerių). Į dešimtuką taip pat pateko Taivano TMSC (13,9 mlrd. dolerių) iš puslaidininkių pramonės ir Danijos Novo Nordisk (11,3 mlrd. dolerių), siūlantis, be kita ko, vaistų nuo nutukimo, arba olandų ASML (10,5 mlrd. dolerių), kuri gamina įrangą puslaidininkių gamintojams.

 
Dar nėra komentarų