Precedento neturintis atsinaujinančios energijos augimo tempas pasaulyje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-16 13:21 Komentarai: (0)
Atsinaujinančios energijos pajėgumų augimo tempai pasaulyje yra neturintys precedento, 2023 metais jie išaugo daugiau nei 560 GW – skaičiuoja Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) kasmetinėje „Pasaulio Energijos apžvalga“ ataskaitoje. Kartu ji perspėja, kad transformaciją gali pristabdyti didelė suskystintų gamtinių dujų (SGD) pasiūla.

Agentūra skaičiuoja, kad investicijos į atsinaujinančius energijos šaltinius artėja prie 2 trilijonų JAV dolerių per metus, o tai yra dvigubai daugiau nei pasaulinės investicijos į iškastinio kuro gavybą, o švarios energijos technologijų sąnaudos, išaugusios per COVID-19 pandemiją, pradėjo vėl mažėti.

Tarptautinė energetikos agentūra (TEA) prognozuoja, kad iki 2030 metų atsinaujinančios energijos pajėgumai visame pasaulyje nuo šiandieninių 4250 GW padidės iki beveik 10000 GW ir to pakaks pilnai padengti elektros suvartojimo augimą šiuo laikotarpiu. Kartu su atominėmis elektrinėmis, iš atsinaujinančių energijos šaltinių iki dešimtmečio pabaigos bus pagaminama daugiau nei pusė pasaulio elektros energijos. Pirmaujanti atsinaujinančios energijos rinka yra Kinija, kuriai tenka net 60 procentų naujų pajėgumų, pradėtų eksploatuoti 2023 metais.

Agentūros teigimu, nepaisant didėjančios energijos paklausos, daugiausia iš besivystančių šalių, iki šio dešimtmečio pabaigos pasaulio ekonomika galės augti be tuo pačiu metu didėjančios naftos, dujų ir anglies paklausos. Tai bus esminis pokytis, nes iškastinis kuras padengė du trečdalius energijos tiekimo padidėjimo 2023 metais, todėl energetikos sektoriuje buvo išmetama rekordiškai daug anglies dioksido, nurodo TEA.

Be to, jos nuomone, dėl išaugusios švarios elektros gamybos ir struktūrinių pokyčių pasaulio ekonomikoje, ypač Kinijoje, energijos paklausos augimo tempai pradeda lėtėti. Be kita ko, dėl to, kad labiau elektrifikuota ekonomika, pagrįsta atsinaujinančia energija, iš esmės yra efektyvesnė nei iškastinio kuro deginimu pagrįsta sistema, kai didelė dalis pagamintos energijos prarandama perteklinės šilumos pavidalu, skaičiuoja agentūra.

Tarptautinės energetikos agentūros (TEA) nuomone, auganti suskystintų gamtinių dujų (SGD) pasiūla gali pristabdyti transformaciją į betaršę energijos gamybą. Ateityje suskystintųjų dujų eksporto pajėgumai padidės 50 procentų, daugiausia dėl JAV ir Kataro. Tačiau SGD kainos, atspindinčios poreikį susigrąžinti investicijas, gali būti pakankamai didelės, kad neskatintų besivystančių šalių masiškai pereiti prie dujų.
 
Dar nėra komentarų