Pasaulinė valstybių skola šiais metais viršys 100 trilijonų dolerių

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-16 17:08 Komentarai: (4)
Pasaulinė valstybių skola iki šių metų pabaigos viršys 100 trilijonų JAV dolerių, o tai pabrėžia, kad reikia imtis ryžtingesnių veiksmų siekiant stabilizuoti skolą didžiausiose pasaulio ekonomikose, nurodė Tarptautinis valiutos fondas.

Viešoji skola, kuri smarkiai išaugo per Covid-19 pandemiją, toliau pučiasi, kai šalys didina išlaidas, kad paskatintų ekonomikos augimą, o tai daro JAV ir Kinija, rašoma Tarptautinio valiutos fondo ataskaitoje, kurią cituoja Financial Times.

Fondas pridūrė, kad tikimasi, jog iki dešimtmečio pabaigos skola pasieks 100 procentų pasaulio BVP, perspėdamas, kad didžiųjų ekonomikų skolos stabilizavimo planai „nepakankami tam, ko reikia“.

Išvados pabrėžia didžiulį valstybių skolos padidėjimą per pastarąjį pusšimtį metų, o jos santykis su BVP dabar yra 10 procentinių punktų didesnis nei buvo pandemijos išvakarėse. Tyrimas parodė, kad šis reiškinys yra plačiai paplitęs: įsiskolinusios šalys, kurių stabilizavimosi nelaukta, sudarė daugiau nei pusę pasaulio skolos ir apie du trečdalius pasaulio BVP.

Didžioji Britanija, Brazilija, Prancūzija, Italija ir Pietų Afrika buvo tarp šalių, kuriose tikimasi, kad skola toliau didės, sakoma TVF „Fiskalinio monitoringo“ ataskaitoje, paskelbtoje prieš kasmetinius fondo susitikimus Vašingtone kitą savaitę.

„Būsimas skolos lygis gali būti net didesnis nei prognozuota, o norint jį stabilizuoti arba sumažinti, greičiausiai prireiks daug didesnių fiskalinių koregavimų, nei prognozuojama šiuo metu. Šalys turėtų kovoti su skolų rizika dabar taikydamos kruopščiai parengtą fiskalinę politiką, kuri apsaugotų augimą ir pažeidžiamus namų ūkius, tuo pačiu gaudamos naudos iš pinigų politikos švelninimo ciklo“ – teigia fondas.

Mažėjant infliacijos spaudimui, o JAV federaliniam rezervui, Anglijos bankui ir Europos centriniam bankui mažinant skolinimosi išlaidas, „dabar pats laikas“ ekonomikoms pradėti atstatyti fiskalinius rezervus, reziumavo Tarptautinis Valiutos fondas.
 
1.   Parašė liopoldas   2024-10-16 20:12  

eiline ponzi schema, tik idomu kiek temps?

 
2.   Parašė Krosneles.eu   2024-10-17 00:25  

Problema yra tame, kad JAV begamina tik 15 proc pasaulio produkcijos, todėl niekam nebereikia dolerių, nes nėra ką pirkti už juos. Todėl bus infliacija, infliacija, o gal ir hyperinfliacija.

 
3.   Parašė zz   2024-10-17 08:37  

Peciau, visus dolerius, kuriu tamstai nereikia, galit atsiust man. Uz pasta sumokesiu.

 
4.   Parašė Ragna   2024-10-17 12:50  

Ginkluotes atnaujinimas vyksta doleriais ir didzioji dalis zaliavu kol kas kotiruojama doleriais. Jei burbulas "sprogs", tai zaliavos kotiruotes gali pasikeisti. Bet ginkluote vis tiek bus doleriais. Dar svarbu yra centriniu banku rezervai. Ju didele dalis yra doleriais, tiksliau doleriniais vekseliais ir obligacijomis. Sita dalis nuolat "tirspa" ir jai CB-kai iesko kitu aktyvu apsisaugoti. Cia kaip toj reklamineje radijo zinuteje "jie turi milijonus ir jie turi problema, o skolininkas valdo skolininkus".