Rusijos įmonės kovoja su likvidumo krize

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-10-14 15:08 Komentarai: (0)
Rusijos eksportuotojai susiduria su didėjančiomis likvidumo problemomis, nes vėluoja gauti mokėjimus iš užsienio bankų, kurie baiminasi pažeisti JAV sankcijas, skelbia Bloomberg.

Kol įmonės ir toliau reguliuoja atlyginimus ir kitus įsipareigojimus, kasdienis išlaidų planavimas darosi vis sunkesnis dėl nenuspėjamų pinigų srautų, teigia penkių didžiausių Rusijos žaliavos gamintojų atstovai.

Šios problemos dar labiau padidina spaudimą įmonių grynųjų pinigų atsargoms, ypač dėl to, kad trumpalaikio skolinimosi rubliais ir užsienio valiuta kaina išaugo virš 20 procentų, o juanio – pagrindinės Rusijos užsienio valiutos, prieinamumas yra ribotas arba jo visai nėra.

Mokėjimų valdymas tapo daug laiko reikalaujančiu procesu – darbuotojų komandos kasdien kreipiasi į užsienio bankus, aiškindamos, kodėl jų operacijos nepažeidžia sankcijų. Nepaisant to, mokėjimo apdorojimas gali užtrukti ilgiau nei mėnesį ir visada yra atmetimo rizika.

Birželį įvestos amerikiečių sankcijos buvo skirtos padidinti spaudimą Kremliui, apribojant galimybę finansuoti karą Ukrainoje, dėl ko kilo didesnė rizika vadinamųjų antrinių sankcijų pritaikymui bankams šalyse, prekiaujančiose su Rusija. Mokėjimų vėlavimai ir sutrikimai, įskaitant: iš Kinijos ir Turkijos, kurios po Vakarų sankcijų įvedimo tapo pagrindiniais Rusijos prekybos partneriais, situaciją dar labiau apsunkino.

Ši problema patraukė prezidento Vladimiro Putino dėmesį, kuris Saugumo Tarybos posėdyje pripažino, kad „mokėjimo problemos yra vienas rimčiausių iššūkių“.

Rusijos bankas padidino pagrindinę palūkanų normą iki 19 procentų ir paskelbė apie tolesnį kėlimą reaguojant į rublio silpnėjimą ir nuolatinę infliaciją, kuri daugiau nei du kartus viršija 4 procentų tikslą.

Daugelis eksportuotojų, įskaitant MMC Norilsk Nickel ir Rusal, savo finansinėse ataskaitose pripažino mokėjimų sunkumus, o gautinos sumos per pirmąjį pusmetį gerokai išaugo.
 
Dar nėra komentarų