Nuo invazijos į Ukrainą pradžios dujų kainos Rusijoje pakilo daugiau nei trečdaliu

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-16 17:21 Komentarai: (3)
Nuo 2022 metų vasario, kai prasidėjo Kremliaus invazija į Ukrainą, dujų kainos Rusijos namų ūkiams išaugo 34 procentais. Jų didinimas yra vienas iš valdžios būdų finansuoti karą.

Liepos 1 dieną Rusija dujų kainas vidaus rinkoje padidino 11,2 procento, o šiuo pakėlimu beveik neabejotinai siekiama padidinti pajamas iš vidaus rinkos, sumažėjus dujų eksporto į Europą apimtims. Tai, savo ruožtu, yra sankcijų Rusijai po Ukrainos puolimo ir jos sąmoningo eksporto į Europą mažinimo, reaguojant į šiuos apribojimus, pasekmė.

2023 metais Gazprom grynasis nuostolis siekė 629 mlrd. rublių (6,9 mlrd. dolerių) bei buvo didžiausias per 25 metus. Kaip buvo pridurta, manoma, kad Gazprom, kuri yra didžiausia valstybės valdoma energetikos įmonė, turi tiekimo į vidaus rinką monopolį, todėl kainų augimą reguliuoja Rusijos valdžia. Tai netaikoma kitiems gamintojams, tokiems kaip Novatek, kurie užima mažesnę rinkos dalį.

Tikėtina, kad metinė infliacija Rusijoje antrąjį 2024 metų pusmetį ir toliau viršys centrinio banko užsibrėžtą 4 procentų lygį. Taip yra iš dalies dėl augančių vidaus dujų kainų, didėjančių kitų sąskaitų ir ūgtelėjusių vyriausybės išlaidų, kurias daugiausia skatina didėjančios išlaidos karui Ukrainoje.

Pažymėtina, kad dujų kainos Rusijos namų ūkiams nuo invazijos pradžios padidėjo daugiau nei trečdaliu, nors Rusija 2023 metais buvo antra pagal dydį gamtinių dujų gamintoja pasaulyje. Tikimasi, kad jos pakils dar 8,2 procento 2025 metais, o tai beveik neabejotinai prisidės prie infliacinio spaudimo Rusijos ekonomikoje ir sumažins piliečių perkamąją galią.
 
1.   Parašė W Buffett   2024-07-17 11:20  

U nas gaz za kopeiki tuoj prades moket kosmosa

 
2.   Parašė erikasrx   2024-07-17 11:51  

Raguotas asiliukas net neitare kad jo tautieciams taip nepasiseks muhaha

 
3.   Parašė markus   2024-07-17 12:04  

orku Mordoras pasmerktas visais imanomais variantais....aisku ishlys 2 gyvuliai,vienas su kiaules niku,kitas su karves , ar ne sutapimas???? dar kuri laika ims rasineti kai kur kai ka,aisku kol padves ir tiek ziniu apie gyvulius.