Technologinis bumas, Indija ir palūkanų mažinimas

» Straipsniai » Apžvalgos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-30 15:05 Komentarai: (0)
Antrasis šių metų ketvirtis finansų rinkose buvo iš esmės gana ramus. Prasitęsė technologinis bumas, Indijos akcijų rinkos augimas, na o euro zonoje, skirtingai nei už Atlanto, sulaukėme palūkanų sumažinimo.


ECB sumažino palūkanas

Vienas iš pagrindinių antrojo šių metų ketvirčio akcentų tiek finansų rinkose, tiek ir ekonomikoje be jokios abejonės buvo Europos Centrinio banko atstovų sprendimas sumažinti bazinę ir kitas palūkanų normas, t.y. de facto monetarinės politikos švelninimo pradžia po prieš tai buvusio spartaus ir agresyvaus palūkanų kėlimo siekiant kovoti su subujojusia infliacija. Tuo pačiu euro zonos monetarinės politikos vykdytojai nusprendė dar sparčiau mažinti Centrinio banko balansą.

Taigi, Senajame žemyne sumažėjo esamų skolų aptarnavimo kaštai, kas itin svarbu tiek verslui, tiek namų ūkiams ir atskiroms šalims, be to, norintys imti naujus kreditus - tai galės daryti palankesnėmis sąlygomis. Žinoma, tai be galo svarbu sparčiai augančioms ir didelį potencialą turinčioms įmonėms. 

Tuo tarpu už Atlanto Amerikos Federalinio Rezervų banko (FED) atstovai antrojo ketvirčio metu per įvykusius posėdžius dar nutarė palūkėti, ir vis dar nenukirpo savo bazinės palūkanų normos. Lyg to būtų maža, monetarinės politikos vykdytojai šioje šalyje šiuo metu tikisi, jog pagrindinė palūkanų norma iki šių metų galo bus sumažinta tik vieną kartą, kai dar pirmojo ketvirčio pabaigoje laukta trijų kirpimų.


Tęsiasi technologinis bumas

Investuotojų pinigai per praėjusį ketvirtį ir toliau plaukė į technologijų sektorių, tad nieko keisto, jog iš trijų pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų, kurie tuo pačiu po trumpos korekcijos pajudėjo į viršų ir pasiekė vėl naujus absoliučiai rekordinius lygius, geriausiai pasirodė būtent Nasdaq. Tiesa, šio indekso ketvirčio prieaugis mažėjo jau antrą ketvirtį iš eilės. 

Taip pat pasigirdo balsų perspėjančių apie spekuliacinį burbulą technologijų srityje, visų pirmą susijusį su dirbtinio intelekto poveikio pervertinimu realioje ekonomikoje. Tačiau taip ir nesulaukėme jau senokai matytos didesnės korekcijos, t.y. parduok gegužę ir pasitrauk, šįkart nesuveikė. 

Kitą vertus, šio sektoriaus atstovių akcijų brangimas šįkart siejamas ir su jau dabar gerėjančiais veiklos rezultatais, o ne vien su didelį potencialą turinčiomis ateities perspektyvomis, kaip tai buvo ankstesnio technologinio spekuliacinio dotcom burbulo metu. 


Kiniją keičia į Indiją

Taip pat toliau į viršų stiebėsi Indijos akcijų rinka, kuri sulaukia realaus vis didesnio tiek užsienio, tiek vietinių investuotojų dėmesio. Tad nenuostabu, jog būtent ten per praėjusį ketvirtį vėl buvo pasiektas naujas visų laikų rekordas, t.y. šios šalies akcijų rinkos kapitalizacija pirmą kartą istorijoje viršijo penkių trilijonų dolerių ribą.

Tai leido Indijos biržai išsiveržti į prestižinę didžiausių pasaulio akcijų rinkų grupę, kurioje šalia Jungtinių Amerikos Valstijų, kurios akcijų rinka ir toliau išlieka pačia stambiausia visame pasaulyje, ir Kinijos dar yra Japonija bei Honkongas. Investuotojus žavi išliekantis spartus šios šalies ekonomikos augimas, palankios investavimo bei veiklos sąlygos ir išliekančios didžiulės augimo perspektyvos.

Galima teigti, jog Indijos akcijų rinkos augimas dalinai vyksta Kinijos sąskaita, iš kurios akcijų rinkos vėl intensyviai traukėsi užsienio kapitalas. Po atšokimo per pirmąjį ketvirtį, per antrąjį ketvirtį Kinijos žemyninės akcijų rinkos indeksas vėl fiksavo kritimą, kuris prieš tai tęsėsi net tris ketvirčius iš eilės.


Pagrindinės intrigos ir klausimai

Kalbant apie šį ketvirtį, o konkrečiau ko gero apie rugsėjo mėnesį, be jokios abejonės esminė intriga visų pirma yra ta, ar Europos Centrinis bankas dar labiau sumažinis savo bazinę palūkanų normą, bei ar FED ryšis pagaliau pradėti švelninti savo pinigų politiką. Žinoma, tai priklausys tiesiogiai nuo pasirodysiančių visų pirma naujausių infliacijos duomenų bei kitų makroekonominių rodiklių, kurių lauks ir juos atidžiai stebės ne tik Centrinių bankų atstovai, tačiau ir investuojai.

Taip pat gausime atsakymą į klausimą, ar per praėjusį ketvirtį fiksuotas naujų pagrindinių akcijų rinkos indeksų rekordų pasiekimas nebuvo tik trumpalaikis klaidinantis judesys prieš laukiančią didesnę ir gilesnę korekciją. Kaip visada investuotojai lauks ir atidžiai vertins jau netrukus pasirodysiančius praėjusio ketvirčio bankų ir įmonių veiklos rezultatus ir ypač jų vadovybių skelbiamas prognozes.


Autorius: TI
 
Dar nėra komentarų