J.Powell: FED vis dar turi daug nuveikti mažindamas savo balansą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-11 13:20 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų pirmininkas Jerome Powell informavo įstatymų leidėjus, kad politikos formuotojai dar turi daug dirbti mažindami FED balansą, praneša Bloomberg.

"Mes jau padarėme didelę pažangą. Tačiau manome, kad mums dar reikia daug nuveikti" - trečiadienį sakė jis per antrąją savo parodymų dieną prieš Kongresą Vašingtone.

JAV Centrinis bankas iki šiol sumažino savo turimas atsargas apie 1,7 trilijono JAV dolerių, o pareigūnai tikisi dar labiau apkarpyti savo balansą, nes ir toliau parduoda turtą, sukauptą per pandemiją, perkant iždo obligacijas ir hipoteka užtikrintus vertybinius popierius, kad stabilizuoti rinkas ir paremti ekonomiką.

Birželio mėnesį FED sulėtino tempą, kuriuo leidžia obligacijoms iš savo balanso išplaukti, o tai, pasak Jerome Powell, leistų politikos formuotojams veikti atsargiau, kad skolos vertybinių popierių atsargos per staigiai nesumažėtų. Jie nori, jog nepasikartotų 2019 metų situacija, kai dėl rezervų trūkumo smarkiai išaugo trumpalaikio skolinimosi išlaidos.

FED pirmininkas vengė aiškių signalų apie palūkanų normų pokyčius, pabrėždamas, kad politikos formuotojai turi būti atsargūs tiek kalbant apie veikimą per greitai, tiek per lėtai. Jerome Powell žodžiai rodo, kad Federalinis atviros rinkos komitetas (FOMC) savo liepos 30 – 31 dienos posėdyje greičiausiai nesumažins palūkanų normų. Amerikos Centrinis bankas jau beveik metus palaiko palūkanų normas 5,25 - 5,5 procento diapazone – aukščiausias lygis per daugiau nei du dešimtmečius.
 
Dar nėra komentarų