JAV pajamingumo kreivė nebėra apversta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-09-05 19:29 Komentarai: (0)
Pirmą kartą nuo 2022 metų JAV dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumas vėl tapo didesnis nei dvejų metų trukmės obligacijų. Tai ženklas, kad rinka daug dėmesio skiria FED palūkanų mažinimui.

Trečiadienio vakarą dvejų metų trukmės obligacijų pajamingumas laikinai buvo mažesnis nei dešimties metų trukmės obligacijų. Tai įvyko pirmą kartą nuo 2022 metų birželio mėnesio, t.y. nuo tada, kai obligacijų pajamingumo kreivė apsivertė.

Paprastai tai, kad dvejų metų trukmės obligacijų pajamingumas yra didesnis už dešimties metų trukmės obligacijų pajamingumą, yra laikomas artėjančios JAV recesijos signalu. Bet ką reiškia kreivės apsivertimas, t.y. jos „grįžimas į normalią padėtį“?

Analitikai nurodo, kad obligacijų pajamingumo kreivės normalizavimas nebūtinai turi būti geras signalas. Tai tikrai nereiškia, kad nuosmukio rizika išnyko.

„Statistiškai pajamingumo kreivė normalizuojasi, kai ekonomika patenka į nuosmukį arba jau yra recesijoje. Taip yra todėl, kad visi tikisi, kad FED sumažins palūkanų normas, reaguodamas į silpnėjančią ekonomiką“ - sako LPL Financial vyriausiasis pasaulinis strategas Quincy Krosby.

Agentūra Bloomberg recesijos tikimybę JAV vertina 30 procentų. Federalinio rezervo banko Atlantos skyriaus apskaičiuotas GDPNow rodiklis rodo, kad trečiąjį ketvirtį ekonomikos augimas sieks 2,1 procento. Kol kas Jungtinėms Amerikos Valstijoms pavyko išlaikyti padorų BVP augimo tempą.

Rinka tikisi, kad FED pinigų politikos švelninimo ciklą pradės rugsėjo 18 dieną. Panašu, kad dėl kito Amerikos Centrinio banko posėdžio nežinoma tik tai, ar jis sumažins pagrindinę palūkanų normą 25, ar 50 bazinių punktų. CME Fed Watch barometras ketvirtadienį rodo, kad egzistuoja 57 procentų tikimybė, kad palūkanos bus sumažintos 25 baziniais punktais bei 43 procentų tikimybė, jog 50 bazinių punktų.

„FED tikriausiai turi judėti net su 50 bazinių punktų mažinimu. Jei taip bus, pajamingumo kreivė visiškai sugrįš į normalią padėtį“ - prognozuoja BTG Pactual Asset Management US LLC vadovaujantis partneris John Fath.

„Pajamingumo kreivės pokyčiai yra labai prasmingi, nes esame FED palūkanų normos mažinimo ciklo pradžioje. Kiek šio pinigų sušvelninimo tikisi rinka, atitinka scenarijų, pagal kurį FED normalizuoja palūkanų normas, kad apsaugotų švelnų ekonomikos nuosmukį, kurį šiuo metu išgyvename“ - JPMorgan Asset Management vadovas sako Priya Misra.
 
Dar nėra komentarų