Amerikiečiai skęsta skolose

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2023-02-17 16:25 Komentarai: (12)
Kreditinių kortelių skola Jungtinėse Amerikos Valstijose pasiekė rekordinę 930 milijardų dolerių vertę. Daugumai amerikiečių infliacija ir augančios palūkanų normos yra dvigubas smūgis.

Netrukus po dar vieno Federalinio rezervų banko palūkanų kėlimo metinės kredito kortelių palūkanų normos jau siekia vidutiniškai beveik 20 procentų ir tikimasi, jog jos dar labiau didės. Tuo pačiu metu vis daugiau vartotojų naudojasi kreditais, kad galėtų įsigyti vis brangesnių būtiniausių prekių, tokių kaip maistas ir pasinaudoti nuomos paslaugomis.

Remiantis naujausia TransUnion ketvirčio ataskaita, tai padidino bendrą kredito kortelių skolą iki rekordinės 930,6 mlrd. dolerių vertės 2022 metų pabaigoje, t.y. 18,5 procento daugiau nei ankstesniais metais. Vidutinis likutis per tą patį laikotarpį išaugo iki 5805 dolerių, pranešė TransUnion.

Bankrate apskaičiavo, kad esant beveik 20 procentų, jei atliktumėte minimalius mokėjimus iki tokio vidutinio kredito kortelės likučio, skolai sumokėti prireiktų daugiau nei 17 metų ir tai kainuotų daugiau nei 8213 dolerių palūkanų.

„Nesvarbu, ar tai būtų naujo automobilio pirkimas, ar kiaušinių pirkimas bakalėjos parduotuvėje, vartotojai vis tiek jaučia didelę ar mažą aukštesnės infliacijos ir Federalinio rezervų banko palūkanų normų kėlimo įtaką“ – sakė TransUnion tyrimų ir konsultacijos viceprezidentė Michele Raneri.

Iš viso ketvirtąjį ketvirtį atidaryta dar 202 mln. naujų kredito sąskaitų, o lyderiavo Z kartos atstovai, tai yra suaugusieji nuo 18 iki 25 metų, o bendras kredito kortelių skaičius pasiekė rekordinį 518,4 mln. kiekį. Tai reiškia, kad kiekvienam amerikiečiui, nuo naujagimio iki seno, tenka beveik 1,6 kredito kortelės. Tai daugiau nei dvi kortelės kiekvienam darbingo amžiaus amerikiečiui.

X karta turi didžiausią kredito kortelių skolą, po jos seka kūdikių bumo ir tūkstantmečio metų atstovai.

Nors kūdikių bumo gyventojai turi antrą pagal dydį vidutinę kredito kortelių skolą, jie taip pat turi žemiausią kredito panaudojimo lygį. Kredito panaudojimo koeficientas parodo skolos sumą ir prieinamo kredito sumą. Aukštas kredito panaudojimo lygis reiškia, kad išnaudojama daugiau turimo kredito, todėl jūsų kredito balas gali sumažėti. Tai gali reikšti, kad kūdikių bumo žmonės turi prieigą prie didesnių kredito linijų ir linkę naudoti mažiau turimo kredito.

2022 metų Vartotojų finansų apsaugos biuro ataskaitos duomenys rodo, kad aukštąjį arba magistrantūros studijų laipsnį turintys asmenys dažniausiai turi didžiausią kredito kortelių likutį, o turintys aukštosios mokyklos diplomą ar žemesnį – mažiausią.

Daugybė apklausų rodo, kad Amerikos vartotojai panyra į kredito kortelių skolą. Nauja vartotojų finansų įmonės Bankrate apklausa parodė, kad 46 procentai kortelių turėtojų kiekvieną mėnesį perkelia į kitą mėnesį savo kredito kortelių likučius, o prieš metus šis rodiklis buvo 39 procentai.

Asmeninių finansų bendrovės NerdWallet atlikta apklausa parodė, kad vidutinis Amerikos namų ūkis turi 7486 dolerių kredito kortelių skolą, t.y. 29 procentų padidėjimas, palyginti su praėjusiais metais. Asmeninių finansų svetainėje GOBankingRates atlikta apklausa parodė, kad 14 milijonų amerikiečių yra skolingi daugiau nei 10 tūkstančių dolerių už kredito korteles.
 
1.   Parašė Ragna   2023-02-17 19:13  

kreditiniu korteliu isiskolinimas nera naujas reiskinys Jav. Yra ir kitu isiskolinimu sriciu, kurie kalba, kad vidutinis visuomenes sluoksnis nyksta su pagreiciu. Rezultatai situ reiskiniu atsispindes greiciausiai prezidentiniuose ir Senato/Kongreso balsavimuose. Bet tai nera pats blogiausias scenarijus. Manau jis yra gerai prognozuojamas ir visuomene svieciama. Klausimas kaip ta "nusvitusi" visuomene sugebes tokiau gyventi, tai jau kitas klausimas. Pakolei kas kur kas geriau nei kai kurios kitos salys, tai tikrai.

 
2.   Parašė Orzis   2023-02-17 19:48  

Atrodo baisiai, žinant, kad 2008 metais palūkanos kreditkėm buvo dvigubai mažesnės. Tai reiškias, kad žmonės nesimoko ir tiesiog gyvena yolo

 
3.   Parašė MartaI   2023-02-17 20:07  

Šalies agresorės gyventojų dėl to nei kiek negaila, amerikonai išvis apie taupų gyvenimą nelabai ką žino, įdomiau būtų sužinoti kokie mūsų įsiskolinimai.

 
4.   Parašė Krosneles.eu   2023-02-17 20:23  

Kažkada buvau apsilankęs kažkokio greitukų davėjo puslapyje, viename iš labiau reklamuotų. Tai jie gyrėsi, kad labai patikimi yra, turėjo ar turi 300'000 klientųsms kreditams.
Man pasirodė labai didelis toks skaičius lyginant su gyventojų skaičiumi LT.

 
5.   Parašė Grand   2023-02-17 20:38  

Jie tiesiog daro tai ka valdzia daro. Skolinasi ir sau smagiai gyvena.

 
6.   Parašė ssd   2023-02-17 21:03  

amerikonams kaip ir europiečiams politika bei karai yra dzin. Jie gyvena savo kailio intereso. Pabandyk iš jų ką nors atimti ar sumažinti. Maža nepasirodys. Čia tik lietuviškas mužikas terpila gali tylėti.

 
7.   Parašė Šarlatanas   2023-02-17 22:37  

Truputėlį antraštė perdaug šauksminga. 920 mlrd kreditinių skolos prie 22 trln GDP nėra daug, bent jau mano nuomone. Įdomiau man būtų informacija kiek lietuviai turi kreditinių kortelų skolos.

 
8.   Parašė Orzis   2023-02-17 22:49  

Jo, nedaug, bet pridėk būsto paskolas, automobilio lizingus, draudimus, kosmines maisto kainas ir suprasi situaciją. Esu metus laiko gyvenęs US, tai ten dauguma gyvena nuo algos iki algos ir jie nesuka galvos. Mes linkę taupyti, visada turėti santaupų, ten kitaip. O dabar ima kreditus, nes neturi kitos išeities, kad pragyventų.

 
9.   Parašė Deimas   2023-02-17 23:24  

ssd gal gali copy paste savo postu is rudens padaryt kaip gyvens europa mirtinam salty?

 
10.   Parašė Šarlatanas   2023-02-18 00:00  

Orzis drįsčiau prieštarauti, nerandu greituoju būdu naujesnių duomenų, bet senesnis straipsnis tinkamas susidaryt vaizdą apie lietuvių "taupumą":

https://www.lb.lt/lt/naujienos/l-gudauskaite-lietuvos-gyventojai-taupo-maziausiai-europoje

Tai čia dar didelis klausimas kas gyvena nuo algos iki algos, lietuviai ar amerikonai. O gal ir tie ir tie

 
11.   Parašė IT17   2023-02-18 00:09  

labas rytas, Lietuva tranzitine salis, daug juodu babkiu vaiksto, tai ta statistika juokas...

 
12.   Parašė savs   2023-02-20 06:10  

As tai is kreditiniu korteliu kiekvienais metais paimu bonusa apie $800-900, bet tai ne kiekvienam i smegenis “daplaukia”!
O siaip, gal maziau panikuokite del kitu sallies pilieciu, ziurekit savo “kiauras” kisenes, o tai bus, kaip visiems normaliems lietuviams…………. visa gyvenima pravazinejusiems tik panaudotomis masinomis.
P.s. ir maziau skaitykit visoki mes..