Serbija nori atidaryti didžiausią ličio kasyklą Europoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-06-17 14:38 Komentarai: (2)
Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius interviu Financial Times atskleidė, kad ruošia sutikimą atidaryti didžiausią ličio kasyklą Europoje. Remiantis skaičiavimais, Jadaro slėnyje yra „baltojo aukso“ telkinių, kurių vertė yra maždaug 4 mlrd. eurų. Investicija anksčiau buvo sustabdyta dėl gyventojų protestų.

Duodamas interviu britų dienraščiui Financial Times, prezidentas Vučičius pripažino, kad „atrodo, jog naujos Rio Tinto ir Europos Sąjungos garantijos atliepia Serbijos susirūpinimą, ar kasykla patenkins būtinus aplinkosaugos standartus.

Minima Didžiosios Britanijos ir Australijos bendrovė jau anksčiau planavo eksploatuoti Serbijos ličio telkinius. Šis projektas buvo sustabdytas po masinių aktyvistų ir visuomenės protestų 2021 metų pabaigoje.

"Kasyklos plėtros plane numatyta užimti daugiau nei 2000 hektarų plotą su 28 kaimais. Daugelis vyriausybės ir Rio Tinto sudarytų sutarčių nepaskelbta, o tai įrodo bendradarbiavimo skaidrumo stoką ir kelia įtarimų dėl korupcijos" - skelbė tuo metu surašytas prašymo nutraukti darbą pagrindimas.

2022 metų sausį tuometinė Serbijos Respublikos ministrė pirmininkė Ana Brnabič paskelbė apie projekto sustabdymą ir Rio Tinto temos užbaigimą. Tačiau interviu Financial Times Aleksandras Vučičius pareiškė, kad „jei viskas vyks taip, kaip planuota, kasykla gali būti atidaryta 2028 metais“.

Reuters pažymėjo, kad jei projektas bus įgyvendintas, jis galėtų patenkinti 90 procentų Europos dabartinės ličio paklausos ir padėti Rio Tinto tapti didžiausia pasaulyje šios žaliavos tiekėja.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Marošas Šefčovičius 2024 metų gegužę pareiškė, kad Serbijos ir ES derybos dėl ličio gavybos Jadros slėnyje šalies vakaruose baigiasi. EK atstovas pabrėžė, kad dar reikia susitarti dėl „paskutinių teisinių kliūčių“.

Litis vadinamas „baltuoju auksu“, nes šios žaliavos nuosėdos yra baltos spalvos. Šiais laikais tai itin vertingas metalas. Jis naudojamas ličio jonų baterijoms, kurios savo ruožtu maitina nešiojamuosius kompiuterius, mobiliuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius. Metalas taip pat naudojamas karščiui atsparaus stiklo ir keramikos, patvarių aviacinių lydinių ir ličio elementų gamyboje.
 
1.   Parašė Faraonas   2024-06-17 15:38  

O kur padės gyventojus?
28 kaimai, ten gi tūkstančiai žmonių.
Kaip suprantu, teritorija taps negyvenama, visam laikui.

 
2.   Parašė maxa   2024-06-18 08:35  

Į Donbasą galės kraustytis.