STAIGMENA, Didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas gerokai spartesnis nei laukta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-25 15:35 Komentarai: (0)
Paviešinus pirminę preliminarią informaciją paaiškėjo, jog didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika per praėjusį ketvirtį augo net dvigubai sparčiau nei ketvirtį prieš tai bei pastebimai labiau nei laukta.

Sumetintas bendrojo vidaus produkto prieaugis šįkart siekė net 2,8 procento, o laukta, kad sudarys vidutiniškai tik du procentus.

Tai visų pirma atspindėjo padidėjusias vartotojų išlaidas, investicijas į privačias atsargas ir ilgalaikes investicijas nesusijusias su būsto rinka.

Amerikos vartotojų išlaidos, kurios sukuria net apie septyniasdešimt procentų šalies BVP vertės, per praėjusį ketvirtį augo 2,3 procento, kai per pirmąjį ketvirtį prieaugis siekė 1,5 procento.

Be to, privačios atsargos augimą padidino 0,82 procentinio punkto po to, kai per ansktesnius du ketvirčius jų pokytis mažino BVP prieaugį. Taip pat labiau padidėjo valdžios sektoriaus išlaidos (3,1 procento, palyginti su 1,8 procento ketvirtį prieš tai).

Tuo tarpu Amerikoje investicijos į negyvenamąsias patalpas paspartėjo (nuo 4,4 iki 5,2 procento), t.y. į įrangą nuo 1,6 iki net 11,6 procento, tiesa, intelektinės nuosavybės produktų atveju investicijų augimas sulėtėjo (nuo 7,7 iki 4,5 procento), o investicijos į konstrukcijas sumažėjo 3,3 procento, kai per pirmąjį ketvirtį dar augo 3,4 procento.

Kita vertus, investicijos į būstą pirmą kartą per metus krito (-1,4 procento, palyginti su 16 procentų augimu per pirmąjį ketvirtį), o grynoji prekyba stabdė augimą antrą ketvirtį iš eilės, nes importas didėjo greičiau (6,9 procento, palyginti su 6,1 procento) nei eksportas (2 procentais, palyginti su 1,6 procento).

Tuo pačiu primename, kad tai tik preliminarus pirminis vertinimas, na o antrojo vertinimo rezultatus sužinosime rugpjūčio mėnesio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų