Sunaikino Credit Suisse ir manipuliavo akcijų kainomis, o dabar laukia nuosprendžio

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2024-07-12 18:22 Komentarai: (0)
Šis procesas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Archegos fondo įkūrėjas, truko du mėnesius ir įelektrino Volstrytą. Jis baigėsi trečiadienį, o nuosprendis bus paskelbtas spalio 28 dieną.

Manheteno federalinis teismas trečiadienį nustatė, kad Archegos Capital fondo įkūrėjas Bill Hwang ir buvęs vyriausiasis finansų direktorius Patrick Halligan apgavo partnerius, įskaitant didelius Šveicarijos bankus Credit Suisse ir UBS, ir dėl to jų įmonė prieš trejus metus žlugo.

Hwang ir Halligan melavo partneriams apie jų įmonės prekybinę veiklą ir investicijų portfelio rizikos lygį. Archegos (graikiškai lyderis) įkūrėjas buvo pripažintas kaltu dėl manipuliavimo akcijų kainomis atskirame procese.

Abu kaltinamieji taip pat kalti dėl dalyvavimo sąmoksle, kurio tikslas buvo turto prievartavimas. Už kiekvieną nusikaltimą jiems gresia maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė. Nuosprendis bus paskelbtas spalio 28 dieną. Hwang ir Halligan lieka laisvėje. Pirmasis sumokėjo 100 milijonų dolerių obligacijų forma užstatą, užtikrintą 5 milijonais dolerių grynaisiais, o antrasis – 1 milijono dolerių obligacijomis.

Prokuratūros teigimu, dėl savo veiksmų Hwang padidino Archegos šeimos įmonės vertę iki maždaug 36 mlrd. dolerių, tačiau 2021 metų kovą Viacom rinkos vertės kritimas, kuris lėmė akcijų išpardavimą - nuskandino Archegos. Verslo partneriai prarado apie 10 milijardų dolerių, o Archegos žlugimas pasirodė esą viena iš pagrindinių Credit Suisse, kurią turėjo perimti UBS, didelių problemų priežasčių.

Tiek įspūdinga Archegos sėkmė, tiek jos žlugimas labai nustebino finansų pasaulį, o didelių bankų patirti nuostoliai kėlė klausimų, kaip jie vertina skolinimo riziką klientų prekybinei veiklai. Tuo metu Hwang ir Arechegos nebuvo gerai žinomi Volstryte, pažymi Bloomberg.

Hwang įkūrė Archegos 2013 metais, o po septynerių metų jau valdė 10 mlrd. dolerių. Anksčiau jis dirbo Tiger fonde. 2012 metais Tiger Asia Management pripažino savo kaltę dėl prekybos Kinijos bankų akcijomis remiantis viešai neatskleista informacija ir sumokėjo 44 mln. dolerių. 2014 metais Hwang ketverius metus buvo uždrausta prekiauti Honkonge.

Archegos aktyvai daugiausia buvo instrumentai, vadinami apsikeitimo sandoriais (swap). Jie buvo pagrįsti bankų turimomis akcijomis, todėl Hwang fondas neturėjo atskleisti savo tikrosios padėties. Archegos turėjo didelį svertą, tai reiškia, kad naudojo skolintus pinigus.
 
Dar nėra komentarų